Lakcím vásárlása: megoldás vagy kockázat?

A lakhatást nem biztosító lakcímszolgáltatások terjedése felveti a kérdést, hogy mennyire legális ez a gyakorlat, és vajon ezek a szolgáltatások milyen kockázatokat rejthetnek magukban. Az Újváry Zsolt Ügyvédi Iroda válaszolt kérdéseinkre.

Egy személy tapasztalata alapján vált ismertté, hogy az ingatlan tulajdonosa kijelentette őt a lakcímről, így hajléktalanná vált. A probléma megoldására talált egy olyan szolgáltatást az interneten, amely havi 2650 forintért állandó lakcímet és postafiókot kínál, de a szolgáltatás igénybevételével kapcsolatban kétségei támadtak.

A székhelyszolgáltatások már régóta léteznek, és a jogszabályok engedélyezik ezt a tevékenységet. A szolgáltatásokat igénybe vevő cégek számára ez lehetőséget biztosít arra, hogy a levelezésüket intézzék, és hivatalos irataikat kezeljék. Azonban a székhelyszolgáltatók tevékenysége a szürkegazdaság melegágyává válhat, mivel nem ismerik a hozzájuk bejegyzett összes cég tevékenységét.

Az Újváry Zsolt Ügyvédi Iroda szerint a székhelyszolgáltatások azok számára előnyösek, akik nem akarnak saját ingatlant fenntartani, vagy nem szeretnének az adminisztrációval foglalkozni. A székhely biztosítása nélkül a cég adószámának törlésére vezető eljárás is indulhat.

A székhelyszolgáltatások negatív megítélését az is erősíti, hogy a hírekben gyakran mint a cégek „temetőjét” írják le őket. Az ügyvédi iroda szerint a székhelyszolgáltatás fogalma az adózás rendjéről szóló törvényben is szerepel, ami mutatja a tevékenység legális voltát.

A lakcímszolgáltatások új jelenségként jelentek meg a piacon, és lehetővé teszik, hogy magánszemélyek is bejelentkezhessenek egy cég ingatlanába. A szolgáltatás igénybevételével elkerülhető, hogy a külföldön dolgozók ellen tudtuk nélkül fizetési meghagyásos vagy végrehajtási eljárás induljon.

Az ügyvédi iroda elismeri, hogy a lakcímnyilvántartó szolgáltatás jogszerű és a piaci igényekre reagáló üzleti vállalkozás, de a közelgő választások kapcsán felmerülhetnek kételyek. Lehetséges, hogy politikusok a választópolgárok jelentős számú áttelepítésével befolyásolják a választási eredményeket.