Házkutatás az ügyvédi irodákban, és még azon is túl

Az ügyvédi irodákban végrehajtott házkutatások során a hatóságok azonnal lecsaphatnak, ha az ügyvéd gazdasági bűncselekmény gyanúsítottja, és ilyenkor az iroda egészét átkutathatják, beleértve dokumentumokat, számítógépeket és adathordozókat.

Az ügyvédi irodában az ügyvéd által kezelt iratok közül csak korlátozottan foglalhatnak le dokumentumokat, azonban az ügyvéd autójának átkutatása vagy a bíróságra érkezése közben már nem érvényesek ezek a korlátozások. Horváth Lóránt ügyvéd, az Ügyvédkör elnöke szerint ritkán, de előfordul, hogy egy ügyvéd maga is gyanúsítottá válik egy eljárásban, ebben az esetben pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mint nyomozó hatóságnak, szélesebb jogosultságai vannak, de az ügyvédi titokra vonatkozó adatokhoz nem férhetnek hozzá.

Az ügyvédi titok alá eső adatokat csak bírói engedéllyel és ügyész jelenlétével foglalhatják le, és ez különösen fontos azokban az esetekben, amikor az adatok közjegyzői, védői vagy egészségügyi intézményekben találhatók. Az ügyvédi kamaráknak nincs bejelentési kötelezettségük a házkutatásokról, és bár korábban a kamara képviselője jelen lehetett a kutatásoknál, ez a lehetőség mára már nem áll fenn. Azonban a területi kamarának tudnia kell, ha egy ügyvédet gyanúsítottként hallgattak ki.

A 2017. évi XC. törvény értelmében, ha az ügyvédi vagy közjegyzői irodában végzett kutatás védett adatok megismerésére irányul, azt a bíróságnak kell elrendelnie, és az ügyésznek is részt kell vennie a folyamatban. A NAV nemrégiben egy budapesti ügyvédi irodában végzett kutatást költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt. Horváth Lóránt kiemelte, hogy ha az ügyvéd védőként jár el, akkor semmit sem foglalhatnak le tőle, mivel minden a védői titok részét képezi.

Az ügyvédjelöltek képzése során hangsúlyozzák, hogy az ügyvédi titok megsértése nélkül milyen mértékben kutathat a hatóság egy irodában. Ha az ügyvéd olyan adatot ad át, amely más ügyféllel kapcsolatos, vagy hozzájárul ahhoz, hogy ezeket elvigyék, akkor ügyvédi titkot sért. Ebben az esetben az ügyfél panaszt tehet az ügyvédi kamara fegyelmi bizottságánál.

Horváth Lóránt szerint előfordulhat, hogy a nyomozó hatóságnak nincs meg a szükséges technikai felszereltsége, és emiatt ,,viszik az egész számítógépet”, de ez ellen panasszal lehet élni.

Ügyvédi iroda nem egy helyiség jelen pillanatban

Az ügyvédeknek be kell jelenteniük a székhelyüket és az irattárukat, amelyek gyakran azonos helyen vannak, de előfordulhatnak kivételek, mint például az iratok külön bérelt raktárban való tárolása. A jogszabályok azonban nem ismerik fel ezt a gyakorlatot, így a nyilvános adattárban csak a székhely van megjelölve. Ha az irattár nem azonos helyen van a székhellyel, a hatóság mindkét helyszínen kutatást végezhet. Amennyiben egy ügyvédet például a bíróságra érkezése során állítja meg a hatóság, és lefoglalják az iratait vagy az autóját kutatják át, a jogszabály szerint bármit lefoglalhatnak, ami egyébként ügyvédi titkot sérthet.