Földcsuszamlás történt Pápua Új-Guineában, több mint 100 házat temetett maga alá

Pápua Új-Guinea északi részén található falvakat sújtott egy súlyos földcsuszamlás, amelynek következtében több mint 100 házat temetett maga alá, és rengeteg halálos áldozatot követelt.

A természeti katasztrófa a helyi idő szerint péntek hajnali 3 óra körül történt az Enga tartományban. A földcsuszamlás hat falut is érintett, köztük a Kaokalam és a Mulitaka településeket is. A mentőalakulatok jelenleg is folytatják a munkálatokat, és több holttestet is kiemeltek már a törmelékek közül.

A pontos halálos áldozatok számáról még nincs megbízható információ, azonban több forrás szerint a halottak száma elérheti a százat. A helyi hatóságok és segélyszervezetek szerint a földcsuszamlásnak rengeteg halálos áldozata lehet.

Egyelőre nem tudni, hányan rekedtek a romok alatt, hivatalosan nem erősítették meg sem a halálos áldozatok, sem a sérültek számát. Egyelőre csak annyit tudni, hogy vannak áldozatok, de pontos számokat és adatokat nem közöltek. Enga kormányzója, Peter Ipatas az AFP-nek azt mondta, „példátlan természeti katasztrófáról” van szó, míg az Enga tartományi adminisztrátora, Sandis Tsaka a katasztrófavédelmi, rendőrségi és egészségügyi dolgozókat is a területre küldte, hogy felmérjék a károk mértékét.

Elizabeth Laruma, aki egy vállalkozást vezet a környéken, elmondta, hogy a földcsuszamlás akkor történt, amikor az emberek még aludtak, és abból, amit feltételez, vélhetően több mint 100 ember lehet a föld alá temetve. Tsaka hozzátette, hogy megtisztítják majd a Porgera felé vezető utat, amely jelentősen megrongálódott és elzáródott, és támogatásra szólította fel a kormányt és más szervezeteket a katasztrófa áldozatainak megsegítésére.