Oroszország és Örményország közötti feszültség: Diplomáciai lépések a konfliktus hátterében

Oroszország váratlanul visszahívta örményországi nagykövetét, miközben az örmény miniszterelnök távol maradt a Független Államok Közösségének csúcstalálkozójától, ami tovább fokozza a két ország közötti feszültséget.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova bejelentette, hogy Oroszország konzultációra hazahívja jereváni nagykövetét, Szergej Kopirkint. Az örmény külügyi szóvivő, Ani Badalján később közölte, hogy Örményország nem kívánja kommentálni az orosz döntést. A nagykövet visszahívásának pontos okát Moszkva nem indokolta, de a TASZSZ orosz hírügynökség szerint Nikol Pasinján örmény miniszterelnök nem vett részt a Független Államok Közösségének Asgabatban megrendezett csúcstalálkozóján, ahol Örményországot Razmik Humarján nagykövet képviselte.

Az elmúlt időszakban Örményország több olyan eseményről is távol maradt, amelyekben Oroszország fontos szerepet játszik. Pasinján február végén bejelentette, hogy Örményország befagyasztja tagságát a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében (KBSZSZ), amely egy Moszkva vezette posztszovjet katonai szövetség.

A miniszterelnök szerdán azt is elmondta, hogy tudomása van arról, a KBSZSZ két tagországa segítséget nyújtott Azerbajdzsánnak a 2020-as hegyi-karabahi háborúban. Azonban nem nevezte meg, hogy mely országokról van szó. A KBSZSZ tagjai között megtalálható Oroszország, Kazahsztán, Fehéroroszország, Örményország, Kirgizisztán és Tádzsikisztán.

Örményország politikája az utóbbi időben egyre inkább a Nyugat felé orientálódik, ami már korábban is konfliktusokat okozott Moszkvával.