A spanyol korszak végétől a Wembley-átokig: Európa-bajnoki visszatekintés

A spanyol labdarúgó-válogatott aranykorszaka 2016-ban ért véget, miközben a magyar válogatott hosszú kihagyás után térhetett vissza a kontinenstornára, ahol többször is a nemzetközi sajtó figyelmét sikerült magára vonnia. Sorozatunkban a 24 csapatos kontinensviadalokat elemezzük, amelyek új formátumot és emlékezetes pillanatokat hoztak a futball szerelmeseinek.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 2012 után újabb létszámemelésről döntött, így a 24 csapattal rajtoló viadalok kerültek fókuszba. A 2012-ben használt formátumot két extra kvartettel bővítették, ami hat darab négycsapatos csoportot eredményezett, és a kieséses szakaszba a csoportelsők és csoportmásodikok mellett a négy legjobb csoportharmadik is továbbjutott.

A magyar válogatott 44 év szünet után jutott ki újra Európa-bajnokságra, miután Bernd Storck irányításával sikerrel vették a norvégok elleni pótselejtezős párharcot. A spanyol válogatott Vicente Del Bosque vezetésével azzal a céllal utazott ki Franciaországba, hogy sorozatban harmadszor is Európa-bajnok legyen, de már a csoportkörben érződött a nehézség, és végül az olaszok elleni 2–0-s vereséggel zárult számukra a torna.

A címvédő franciák a döntőig meneteltek, de hosszabbítás után kikaptak Portugáliától, míg a magyar válogatott a csoportgyőzelem után a belgák elleni nyolcaddöntőben búcsúzott. A 2016-os tornán Kassai Viktor is kiutazott, és több mérkőzésen is fújta a sípot. A torna gólkirálya és legértékesebb játékosa Griezmann lett, a legjobb fiatal játékosnak pedig a portugál Renato Sanchest választották.

A 2020-as Európa-bajnokságot a COVID-19 világjárvány miatt 2021-re halasztották, de a nevet és a kijelölt stadionokat megtartották. A magyar válogatott a pótselejtező döntőjében fordítva győzte le Izlandot, és egy csoportba került a németekkel, a világbajnok franciákkal és a címvédő portugálokkal. A csoportellenfelek közül egyik sem jutott be a negyeddöntőbe, míg a magyar válogatott a csoportkör után búcsúzott.

Anglia a döntőig jutott, de a hazai pálya ellenére sem sikerült megnyerniük a tornát, így a Wembley-átok ismét lecsapott. Az olaszok gyakorolták a büntetőrúgásokat, és végül ők emelhették magasba a trófeát. A torna egyik legemlékezetesebb pillanata a svájci Luca Loutenbach örömujjongása volt, aki az internet sztárjává vált.

A 2021-es tornán Cristiano Ronaldo lett az Eb-k történetének legeredményesebb gólszerzője, Patrik Schick a gólkirály, Gianluigi Donnarumma a legjobb játékos, a legjobb fiatalnak járó díjat pedig a spanyol Pedri kapta. Ronaldo a Coca-Cola-saga kapcsán is emlékezetes pillanatot szolgáltatott, amikor a sajtótájékoztatón két üveg üdítőt tolva félre, vizet ajánlott fogyasztásra.