Donald Trump Bronxban tartott kampánygyűlést

Donald Trump, a várható republikánus elnökjelölt, New York Bronx városrészében tartott kampánygyűlést csütörtökön, ami az első ilyen eseménye volt a városban 2016 óta. A gyűlésen Trump a fekete és latino szavazókra koncentrált, miközben New Yorkban folyik az első bírósági tárgyalása, és hamarosan ítélet is születhet az ügyében.

A Bronx városnegyed lakosságának csak 9 százaléka nem spanyolajkú fehér, 56 százaléka latinó, míg 44 százaléka fekete. A 2020-as elnökválasztáson Joe Biden a szavazatok 83 százalékát szerezte meg itt, de Trump szavazataránya javult az elmúlt időszakban, különösen a színesbőrű munkásosztálybeli feketék és latinók körében.

Trump beszédében New York városának hanyatlását ecsetelte, amit a magas megélhetési költségek, a terjedő bűnözés és az omladozó infrastruktúra okoznak szerinte. Kritizálta a New York-i metró állapotát is, amelyet szerinte "1932 óta nem takarítottak ki". A hanyatlásért Trump Joe Bident és a mexikói határon átkelő rekordmennyiségű embert okolta, akiket a kisebbségi szavazók megélhetésére jelentenek fenyegetést.

A volt elnök szerint a fekete és a spanyolajkú lakosság szenvedi el a legnagyobb negatív hatásokat, mivel elveszítik a munkájukat és a lakásukat.

Külpolitikai téren Trump az afganisztáni kivonulást az Egyesült Államok történetének legszégyenteljesebb napjának nevezte, és kijelentette, hogy ha ő maradt volna hatalmon 2020 után, sem az ukrajnai, sem a gázai háború nem tört volna ki.