Külképviseleti szavazásra jelentkezési határidő

Még egy hét áll rendelkezésre azoknak, akik az európai parlamenti választáson Magyarország külképviseletein kívánnak voksolni, emlékeztet a Nemzeti Választási Iroda. A jelentkezési lehetőség személyesen, kézbesítési meghatalmazott útján, vagy elektronikusan érhető el a www.valasztas.hu és a www.magyarorszag.hu weboldalakon, elektronikus azonosítást követően.

Eddig közel 15 ezer állampolgár jelezte, hogy a 147 magyar külképviselet valamelyikén kíván szavazni. A londoni külképviselet a legnépszerűbb 1497 jelentkezővel, míg Hágában 1014-en, Brüsszelben 955-en, Münchenben 721-en, Bernben pedig 684-en tervezik leadni szavazatukat. Érdekesség, hogy Phnom Penhben, Kampalában és Montevideóban csupán egy-egy szavazó szerepel a külképviseleti névjegyzékben.

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint a választási értesítők mintegy egy százalékát, összesen 84 227 darabot nem sikerült kézbesíteni, mivel a címzettek nem találhatóak a névjegyzékben szereplő lakcímen. Ez valószínűleg azért van, mert az érintett választópolgárok elköltöztek, de ezt nem jelentették be. A Választási Iroda felhívja az érintettek figyelmét, hogy a névjegyzék zárásáig, június 7-én 10 óráig még van lehetőségük bejelenteni lakcímváltozásukat.