Európai pártok vezető jelöltjeinek vitája Brüsszelben

Az Európai Parlamentben zajlott le az európai pártok vezető jelöltjeinek választások előtti utolsó nagy vitája Brüsszelben, ahol az Európai Műsorszolgáltatók Uniója által szervezett kétórás eseményen több jelölt is részt vett.

Az eseményen az Európai Néppárt jelöltje, Ursula von der Leyen, az Európai Szociáldemokraták képviselője, Nicolas Schmit, a liberális Európa Megújul részéről Sandro Gozi, a Zöldek Terry Reintke, valamint a szélsőbaloldal képviseletében Walter Baier vett részt. A Konzervatívok és Reformerek, valamint az Identitás és Demokrácia csoport képviselője azonban távol maradt a vitától, mivel hivatalosan nem állítottak vezetőjelöltet, amiért éles bírálatot kaptak.

Von der Leyen kiemelte az uniós védelmi ipar erősítésének szükségességét és a közös védelmi beruházások támogatását. A migráció kapcsán hangsúlyozta, hogy Európának kell döntenie arról, ki léphet be a kontinensre, nem az embercsempészeknek. Azokat, akik jogtalanul tartózkodnak az EU-ban, vissza kell küldeni, míg a legális beutazást kívánóknak biztonságos uniós beutazást kell biztosítani.

Von der Leyen hozzátette, hogy újabb mandátummal rendelkező uniós bizottsági elnökként csak azokkal a képviselőkkel lenne hajlandó együttműködni, akik Európa-pártiak, Putyin-ellenesek és a jogállamiság mellett állnak. Az EU rendelkezik eszközökkel a döntéseinek végrehajtására és az uniós jog betartatására, mint például a kötelezettségszegési eljárások és a jogállamiság szavatolására létrehozott feltételességi mechanizmus. Magyarországtól olyan lépéseket vár, amelyek helyreállítják a jogállamiságot, különben az uniós források befagyasztva maradnak, de pozitív változás esetén a pénzt felszabadítják.

Nicolas Schmit a szegénység elleni harc erősítését és a szegények számának csökkentését emelte ki. Kijelentette, hogy nem működne együtt az Európai Konzervatívok és Reformerekkel, valamint az Identitás és Demokráciával, mivel ezek a csoportok támadják a nők jogait és a szabad sajtót, ami ellentétes az uniós értékekkel. A jogállamiság támogatása nélkül nem lehet sikeres uniót építeni, és szigorúbban kell fellépni azokkal a tagállamokkal szemben, amelyek nem tartják tiszteletben a jogállamiságot.

Terry Reintke szerint a gazdasági fejlődés és a klímavédelem nem ellentétes fogalmak, és az uniós szintű együttműködésekre van szükség, például Ukrajna védelme érdekében. El kell venni a vétójogot az olyan politikusoktól, mint Orbán Viktor, és meg kell szüntetni az egyhangúságot az Európai Tanácsban.

Sandro Gozi az uniós bővítés fontosságát hangsúlyozta, és szükségesnek tartja az EU-szabályok megreformálását. Harcolni kell a szélsőjobboldal ellen, és figyelembe kell venni minden tagország és tagjelölt ország érdekeit.

Walter Baier a béke, a stabilitás megteremtésére, az ökológiai katasztrófa elkerülésére és a munkahelyek létrehozására helyezte a hangsúlyt. Az EU-nak a való élet kérdéseire kell választ adnia, többek között a lakhatás és a nemek közötti egyenlőség terén. Az alacsony bérek és a magas megélhetési költségek elleni küzdelemre szólított fel.

A liberális párt hollandiai terveiről is szó esett, miszerint részt vesznek a szélsőjobb vezette új kormányban, ami miatt a többi jelölt a szélsőjobbal való együttműködés lehetőségeit firtatta.