Az Európai Unió megerősíti a határellenőrzést

Az Európai Unió Tanácsa frissítette a schengeni határellenőrzési kódexet, lehetővé téve a tagállamok számára, hogy szigorítsák a nem uniós állampolgárok belépését és kezeljék az illegális migrációt a határ menti területeken.

Az Európai Unió Tanácsa aktualizálta a schengeni határellenőrzési kódexet, amely mostantól engedélyezi a tagállamoknak, hogy népegészségügyi szükséghelyzet esetén korlátozzák a nem uniós állampolgárok belépését. Emellett, a határ menti térségben elfogott, ott illegálisan tartózkodó nem uniós állampolgárokat átadhatják annak a tagállamnak, ahonnan azok közvetlenül érkeztek.

A brüsszeli közlemény szerint, amennyiben nagyszabású népegészségügyi szükséghelyzet áll fenn, a tagországok - tanácsi határozatot követően - harmonizált ideiglenes utazási korlátozásokat vezethetnek be az EU külső határain. Ezenfelül, az EU-ba belépő nem uniós polgárok számára tesztelést, karantént, önkéntes karantént és egyéb egészségügyi intézkedéseket is előírhatnak.

A módosított rendelet egy úgynevezett átadási eljárást is bevezet, amelynek célja a migránsok tagországok közötti másodlagos mozgásának kezelése. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy a tagállamok a határ menti térségben elfogott és a területükön illegálisan tartózkodó nem uniós állampolgárokat átadják annak a tagállamnak, ahonnan közvetlenül érkeztek.

A rendelet továbbá megoldásokat kínál a migráció eszközként való felhasználásával járó helyzetekre. Ilyen esetekben a tagállamok korlátozhatják a határátkelőhelyek számát vagy csökkenthetik nyitvatartási idejüket, illetve fokozott határőrizeti intézkedéseket vezethetnek be.

A belső határellenőrzések visszaállítása és azok érvényességének meghosszabbítása csak akkor lehetséges, ha a közrendet vagy a belső biztonságot komoly veszély fenyegeti. A tagállami intézkedések legfeljebb két évig maradhatnak érvényben, de jelentős és kivételes helyzetekben a belső határellenőrzések további kétszer hat hónappal meghosszabbíthatók. A tagállamoknak értékelniük kell a határozat szükségességét és arányosságát, valamint azt, hogy a kitűzött célok más eszközökkel nem érhetők-e el. A határellenőrzések visszaállítására vonatkozó szabályok pontosítása biztosítja, hogy azok csak végső eszközként legyenek alkalmazhatók.

A határellenőrzési kódex reformja alapvető szerepet játszik abban, hogy a schengeni térség ellenállóbbá váljon az unió külső határain kialakuló válságokkal szemben. Biztosítja továbbá, hogy az EU-ban élő és utazó emberek teljes mértékben élvezhessék a határok nélküli utazás előnyeit.

A rendelet a kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba.