Az EU gigabírságot szabott ki a Mondelezre

Az Európai Unió 337,5 millió eurós bírságot rótt ki a Mondelez International vállalatra, mert a cég korlátozta az uniós országok közötti kereskedelmet, megsértve ezzel az uniós versenyjogi előírásokat.

Az Európai Bizottság szerint a Mondelez, amely az Oreo, Milka és a Toblerone édességeket is gyártja, versenyellenes üzleteket kötött, és visszaélt piaci erőfölényével. A vállalatot azért büntették meg, mert akadályozta a csokoládé-, keksz- és kávétermékek átnyúló kereskedelmét az uniós országok határai között. A jelentős mértékű büntetés azt jelzi, hogy az Európai Bizottság elszántan lép fel azokkal a vállalatokkal szemben, amelyek területi ellátási korlátozásokat kényszerítenek a forgalmazókra és kiskereskedőkre.

A Mondelez bírságát 15 százalékkal csökkentették, miután a vállalat elismerte a jogsértéseket. Margrethe Vestager, az EU trösztellenes politikáért felelős vezetője kijelentette, hogy az Európai Unió elkötelezett amellett, hogy fenntartsa az alapvető szabadságjogokat, és biztosítsa, hogy az európai polgárok a piac által kínált legnagyobb választékhoz a lehető legalacsonyabb áron férhessenek hozzá.

A vállalat szerint az uniós ügy korábbi, már megoldott esetekre vonatkozik. A Bizottság azonban azt állítja, hogy a Mondelez 2012 és 2019 között korlátozta hét nagykereskedő számára azokat a területeket és vevőket, ahol és akiknek továbbértékesíthette termékeit. Emellett 2006 és 2020 között egyes uniós országokban tíz kizárólagos forgalmazót is akadályozott abban, hogy más uniós országokból érkező vásárlói kérésekre reagáljanak.

A Bizottság továbbá azt is közölte, hogy a Mondelez 2015 és 2019 között megtagadta egy németországi viszonteladó ellátását, hogy megakadályozza a táblás csokoládétermékek továbbértékesítését azokba az országokba, ahol magasabbak voltak az árak. Hollandiában pedig leállították az ilyen termékek szállítását, hogy megakadályozzák Belgiumba történő behozatalukat.