A Live Nation Entertainment ellen indult per

Az Egyesült Államok szövetségi kormánya és több tagállama monopóliumellenes törvényekre hivatkozva pert indított a Ticketmaster és a jegyárusító vállalatot birtokló Live Nation Entertainment ellen.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium és 29 állam, valamint Washington D.C. és a kerületi ügyész a manhattani szövetségi bírósághoz nyújtott be keresetet, Merrick B. Garland legfőbb ügyész bejelentése szerint. A vád szerint a két cég versenyellenes gyakorlatokat folytat, amelyek felsrófolják a koncertek jegyárát és megkárosítják a rajongókat, művészeket, előadókat, valamint a kisebb rendezvényszervezőket.

A Ticketmaster a vádak szerint hosszú távú, kizárólagos szerződéseket köt, amelyek akadályozzák az élőzenére épülő iparág kisebb szereplőinek piaci érvényesülését.

Taylor Swift 2024-es turnéjának jegyárai körüli felháborodás is hozzájárult a helyzet kiéleződéséhez. Az amerikai énekesnő koncertjeire elővásárlási akció során milliók nem tudtak jegyet váltani, amiért a republikánus és demokrata szenátorok egyaránt monopóliumnak nevezték a Live Nationt.

A jegyárak extra díjainak és rejtett költségeinek feltüntetése 2022 júniusa óta kötelező a Live Nation tulajdonában álló helyszíneken, a Fehér Ház nyomására. Az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága pedig olyan szabályozást javasolt, amely megtiltaná a rejtett díjak alkalmazását.