Fideszes aktivisták kézbesítik a szavazási leveleket a Vajdaságban

A Vajdasági Magyar Szövetség aktivistái és a Concordia Minoritatis Hungaricae Egyesület munkatársai idén is a magyarországi szavazási levélcsomagok kézbesítését végzik a Vajdaságban, ahogy azt két évvel ezelőtt is tették.

A Szabad Magyar Szó beszámolója szerint a Vajdaságban élő, de magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok levélben adhatják le szavazatukat a június kilencedikei európai parlamenti választáson. A lap két évvel ezelőtt már feltárta, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség aktivistái gyűjtik be a levélszavazatokat, és aggályosnak ítélték meg ezt a gyakorlatot. Egyes esetekben az aktivisták nemcsak hogy házhoz vitték a szavazólapokat, de segítséget is nyújtottak azok kitöltésében, és felajánlották, hogy ők maguk viszik el a szavazatokat a főkonzulátusra.

A szerb posta korábban több mint félmillió forintot fizetett a Concordia Minoritatis Hungaricae Egyesületnek a szavazási levélcsomagok kézbesítéséért és begyűjtéséért, állítólag a posta tehermentesítése érdekében. A szavazási levélcsomagokat a posta a CMH-irodának adta át, ahol a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács székháza is található.

A Szabadkai Magyar Főkonzulátus által közzétett dokumentum szerint a szavazatokat tartalmazó válaszborítékokat a főkonzulátuson, a belgrádi nagykövetségen vagy Magyarországon, bármelyik országgyűlési egyéni választókerületi választási irodában lehet leadni. Azonban felmerül a kérdés, hogy ki garantálja a levélszavazási csomagok megfelelő eljuttatását az érintetteknek, és ki biztosítja, hogy a begyűjtött válaszborítékokat senki nem bontja fel, valamint hogy azokat biztosan továbbítják a hivatalosan megjelölt átadóhelyekre.

A Szabad Magyar Szó közérdekű adatigényléssel fordult a Szerb Postához, hogy részleteket tudjanak meg a szavazási levélcsomagok kézbesítéséről kötött szerződésről. Egyelőre nem tudni, a Szerb Posta miért nem vállalta a levélcsomagok kézbesítését.

A 2022-es országgyűlési választások során hasonló módon zajlott a szavazás a Vajdaságban, azzal a különbséggel, hogy akkor egyes helyeken berendelték az embereket az irodákba, és ott kellett átvenniük a szavazási levélcsomagokat, és oda is vihették vissza.

A jogilag aggályos eljárás miatt a Magyar Kétfarkú Kutyapárt kifogást nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, az NVB azonban elutasította a panaszt, saját bevallásuk szerint ugyanis csak Magyarország területén tudnak érvényt szerezni a törvényeknek, így a levélszavazást nem vizsgálhatják. Az ügy végül az Alkotmánybíróságig is elment, de a testület az MKKP panaszát érdemi vizsgálat nélkül visszadobta.