Oroszország harkivi tervei: Útlevélkiállítás és oktatási integráció

Orosz okmányok kiállítását kezdeményezték a harkivi régió északi részén található, "felszabadított" települések lakóinak, amely egyelőre mindössze 300 négyzetkilométert és 13 települést érint.

Vitalij Gancsev, a régió orosz közigazgatásának vezetője egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy azoknak a lakosoknak, akik az orosz államhoz kívánnak csatlakozni, azonnal kiállítják az orosz útlevelet. Ezt a lépést a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság lakóinak korábbi útlevélcsere tapasztalatai alapján hozták meg. A Ria Novosztyi által szemlézett sajtótájékoztató során Gancsev emlékeztetett arra, hogy a korábban kiadott helyi útleveleket már cserélték orosz útlevélre és/vagy állampolgárságra.

Az integrációs törekvések nem állnak meg az útlevélkiállításnál. Gancsev ígéretet tett arra, hogy a harkivi területen akkreditált oktatási intézmények orosz típusú érettségi bizonyítványt is kiállíthatnak a diákoknak, ezzel elősegítve az oktatási rendszer integrációját.

A harkivi régió jövőbeli státuszával kapcsolatban Gancsev utalást tett arra, hogy Vovcsanszk vagy Kupjanszk válhat a régió leendő fővárosává. Ezek a nyilatkozatok arra utalnak, hogy Oroszország a korábban annektált, de nem teljesen elfoglalt négy ukrán régió mellett a harkivi régióra is szemet vetett.