Oroszország megsértette az észt határt

Az orosz határőrség május 23-án hajnali háromkor egyoldalúan eltávolította az Észtország által a Narva folyón az orosz határ kijelölésére elhelyezett fénybójákat. Az észt külügyminisztérium szerint ez az akció provokatív határincidens, és diplomáciai úton fogják jelezni Oroszországnak, hogy az ilyen jellegű cselekedetek elfogadhatatlanok.

Az észt külügyminisztérium hivatalos nyilatkozatában kiemelte, hogy az orosz határőrség cselekedete illeszkedik az orosz provokatív magatartásának mintájába, amit korábban Litvánia és Finnország felé is megfigyelhettek. Az incidens kapcsán Észtország felszólította Moszkvát, hogy szolgáltassa vissza a bójákat. Kaja Kallas észt miniszterelnök szerint Oroszország növeli a határincidensek számát, félelmet és nyugtalanságot akar kelteni azzal a céllal, hogy bizonytalanságot szítson az országok társadalmában.

Oroszország korábban bejelentette, hogy egyoldalúan megváltoztatja a közös határait Finnországgal és Litvániával, és a Finn-öbölben, valamint a kalinyingrádi terület közelében található beltengeri vizek egy részét sajátította ki. Bár ezt a rendeletet később törölték a védelmi minisztérium honlapjáról, az ilyen jellegű területszerző akciókat a nemzetközi közösség nem ismerte el. Az orosz védelmi minisztérium kedden közzétett terve szerint Moszkva 2025 januárjától kiterjesztené a felségvizeit, módosítva finnországi és litvániai határát a Balti-tengeren. Az előterjesztés szerzői azzal érveltek, hogy az 1985-ben megállapított földrajzi koordináták „nem felelnek meg teljesen a jelenlegi helyzetnek”, de a dokumentum szerdán eltűnt a kormányzati honlapról.

Tallinn szerint Moszkva csak a 2022 februárjában kezdődött ukrajnai háború óta kifogásolja az úszó irányfények elhelyezését, amik célja, hogy megakadályozzák a hajók eltévedését az idegen vizeken. Idén Oroszország közölte, hogy kifogásolja a tervezett világító bóják kb. felének elhelyezését. Kaja Kallas szerint Észtország kapcsolatba lépett Oroszországgal, hogy magyarázatot kérjen az incidenssel kapcsolatban, és tisztázni akarják a pontos körülményeket.

Szerdán Litvánia közölte, hogy bekérettek a külügyminisztériumba egy orosz diplomáciai tanácsost Oroszország tervei miatt, amikkel egyoldalúan ki akarja terjeszteni az orosz tengeri határt a litván és finn felségvizeken, és figyelmeztetett, hogy hibrid háborús taktikáról lehet szó.