Veszélyben van Orbán Viktor?

Az amerikai kormányzati szervek be kívánnak kapcsolódni a Robert Fico elleni merénylet ügyében folyó nyomozásba, hogy kizárják a politikai terrorizmus lehetőségét és az esetleges külső beavatkozást – közölte az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) sajtóirodája.

Az SZVR sajtóosztálya szerint a globalizmus hívei a közösségi oldalakon támogatják a Fico elleni merényletet, és felhívásokat tesznek közzé más nemzeti irányultságú vezetők, így Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb elnök ellen is.

Orbán Viktor a Blikknek adott interjúban beszélt a Fico elleni merényletről és arról, hogy ő maga veszélyben érzi-e magát. A miniszterelnök kijelentette, hogy sosem hordott és jelenleg sem hord golyóálló mellényt, ezzel jelezve, hogy nem érzi közvetlen fenyegetésnek kitéve magát. Az interjúban Orbán Viktor kifejtette, hogy egyelőre nem tudni, hogy a Robert Fico elleni merénylet esetében csak egy merénylőről beszélhetünk-e, és hogy a merénylő baloldali, háborúpárti ember volt-e. Emellett megemlítette, hogy napjait hírszerzési jelentések olvasásával kezdi, ami a politikusok számára soha nem biztosít abszolút biztonságot, de fontos az országok közötti hírszerzési együttműködés és a folyamatosan fenyegető kibertámadások elleni védekezés.

Kevesen tudják, hogy Fico kormánya egy baloldali kormány. Azt gondolnánk, hogy ezzel szemben egy jobboldali ellenzék áll. De nem így van, hanem progresszív, liberális, baloldali ellenzék – magyarázta a szlovákiai politikai helyzetet a miniszterelnök, hozzátéve, hogy Fico pártja szuverenista, hagyományőrző, békepárti kormány. Ezzel szemben háborúpárti a merénylő, baloldali – jelentette ki.

Az interjúban Orbán Viktor az Európai Unió jövőjéről is beszélt, valamint Novák Katalin és Varga Judit lemondásáról, amelyeket egy "rémmá" nevezett, és Varga Judit távozását áldozati lépésnek tartotta. A miniszterelnök nem kívánta kommentálni Magyar Péter politikai karrierjét, és kijelentette, hogy bárki kipróbálhatja magát a politikában, de szokatlannak tartja, hogy az ember a saját feleségét lehallgatja, vagy felveszi amit mond, és politikai célra használja. Orbán Viktor a magyarországi rendszerváltás utáni 25 éves utat némi elégedetlenséggel, de összességében pozitív irányban haladónak ítélte meg.

A Blikk olvasói szavazhatnak arról, hogy szerintük veszélyben van-e a magyar miniszterelnök. Az interjú már elérhető a lap online felületén, ahol a miniszterelnök 10 év után adott exkluzív interjút, és ahol a szerkesztőség látogatása során készült fotókat is megtekinthetik a galériában. Orbán Viktor kifejezte bizalmát a jövőre vonatkozó terveiben, állítva, hogy olyasmit lát, amit mások nem, és kivételesen jó éveket jósol Magyarországnak a következő két-három évre. Az interjúban szó esett az ukrán-orosz konfliktusról is, ahol Orbán Viktor párhuzamos tárgyalások szükségességét említette a béke elérése érdekében, és azt várja, hogy az uniós választások és az amerikai választások után tűzszünet lesz, béketárgyalások kezdődnek, méghozzá egy „kétfedelű tárgyalási színpadon”.