Politikai erőszak Németországban: Támadások sorozata a politikusok ellen

Németországban aggodalomra ad okot a politikusok elleni erőszak növekvő tendenciája, legutóbb egy szupermarketben ütöttek arcon egy képviselőt.

Egyre gyakoribbak a politikai indíttatású támadások Németországban. A legfrissebb esetben Mario Kumpfot, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt szászországi parlamenti képviselőjét, egy ismeretlen támadó arcon ütötte Ebersbach-Neugersdorf város egyik boltjában május 24-én szerda délután. Az incidens után a támadó egyszerűen folytatta a bevásárlást, mintha mi sem történt volna. A politikus értesítette a rendőrséget, akik a helyszínre érkezve őrizetbe vették az 53 éves feltételezett elkövetőt.

Az utóbbi időben több hasonló eset is történt. Május elején Drezdában Matthias Eckét, a Szociáldemokrata Párt (SDP) politikusát és európai parlamenti képviselőt egy négytagú banda támadta meg, ami miatt kórházi kezelésre szorult. Nem sokkal később Franziska Giffeyt, az SDP tagját és berlini gazdaság- és energiaügyért felelős szenátort is megtámadták egy könyvtárban. Yvonne Mosler, a Zöld Párt politikusa pedig fenyegetéseknek és bántalmazásnak volt kitéve, miközben plakátokat helyezett ki Drezdában.

Olaf Scholz német kancellár korábban kifejezte felháborodását és elítélte a politikusok, valamint politikai aktivisták elleni erőszakos cselekményeket, amelyek egyre gyakoribbá válnak az országban. Az MTI beszámolója szerint az utóbbi időkben egyre gyakoribbá vált támadásokat Olaf Scholz német kancellár felháborítónak és gyávának nevezte. Az ilyen támadások nemcsak a közvetlen áldozatokra vannak negatív hatással, hanem a demokratikus folyamatokra és a politikai diskurzusra is.

Mintegy ezer rendőr vigyáz a német alkotmány életbe lépésének 75. évfordulója alkalmából megrendezett állami ünnepség meghívottjaira csütörtökön Berlinben. A berlini kancellária épülete előtti téren rendezett ünnepségre összesen ezeregyszáz vendég hivatalos, köztük Olaf Scholz német kancellár, tartományi miniszterelnökök, továbbá a Bundestag és más intézmények képviselői. Az esemény fő felszólalója Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök. A kormányzati negyedben rendezett ünnepség alkalmából a Spree folyón járőrhajókra és helikopterekre is telepítettek tiszteket. A műveletben a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) és a rendőrség különleges kommandós alakulatának (SEK) berlini és alsó-szászországi alakulatai is részt vesznek.

Németország alaptörvénye, a Grundgesetz 1949. május 23-án lépett hatályba, ez a nap egyben a Német Szövetségi Köztársaság megalakulásának dátuma is. A Német Szövetségi Köztársaság Alaptörvényének bizonyos cikkei, amelyek az alapjogokat, az emberi jogokat, a demokratikus jogállamot, a népszuverenitást, a szövetségi köztársasági államformát és a hatalmi ágak szétválasztását garantálják, az alkotmány értelmében soha nem lehet megváltoztatni, hogy az országban soha többé ne lehessen jogszerűen megteremteni a diktatórikus államberendezkedés jogalapjait.