Norvégia szigorítja az orosz turisták beutazását

Norvégia tovább szigorítja az orosz állampolgárok beutazását, és csak nagyon kivételes esetekben engedélyezi azt.

Emilie Enger Mehl igazságügyminiszter bejelentette, hogy Norvégia a május 29-én életbe lépő szabályozással gyakorlatilag teljesen megtiltja az orosz állampolgárok beutazását. A turisztikai vagy egyéb, nem létfontosságú céllal érkező oroszokat a határátkelőknél visszafordítják, és csak kivételes esetekben, például közeli családtagok meglátogatása esetén engedélyezik az oroszok beutazását.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a beutazási szabályok szigorítása összhangban van Norvégia politikájával, amely támogatja partnereit és szövetségeseit Oroszország Ukrajna elleni illegális háborús agressziójával szemben. Norvégia, amely NATO-tagállam, közel 200 kilométeres közös határral rendelkezik Oroszországgal.

A Viking Idun kapitányának ügyében, aki jelenleg Ukrajnában tartózkodik, a bíróság nem tudta folytatni a bizonyítási eljárást a gyenge internetkapcsolat és az orosz—ukrán háború miatt. A vádlottat videóhívás útján próbálták elérni, de a tárgyalást több mint egy órán át tartó próbálkozások után is el kellett halasztani, mivel a férfi lakhelyéhez közel légiriadót rendeltek el, és óvóhelyre kellett menekülnie. A tárgyalás helyett júniusban folytatódik a bizonyítási eljárás.

A Viking Idun kapitánya tagadja a bűnösségét a 2019. május 29-i Hableány tragédiájával kapcsolatban, és nem fogadta el az ügyészség mérsékelt ajánlatát, amely szerint beismerés esetén felfüggesztett fogházbüntetést és a vízi járművek vezetésétől való eltiltást indítványozna. A vád szerint a kapitány tudta, hogy baleset történt, mégsem kezdte meg a segítségnyújtást. A kapitány azt állítja, csak később értesült a tragédiáról, és a rádióforgalmazásban kialakult káosz miatt nem hallották a segítségkérő jelzéseket. A Hableány tragédiáját okozó Viking Sigyn ukrán kapitányát, Jurij C.-t, a PKKB öt és fél éves fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte, de nem találta bűnösnek a segítségnyújtás elmulasztásában.