Nikki Haley Donald Trumpot támogatja az amerikai elnökválasztáson

Nikki Haley, az Egyesült Államok korábbi ENSZ-nagykövete és dél-karolinai kormányzó, bejelentette, hogy az amerikai elnökválasztáson Donald Trump volt elnököt fogja támogatni, mivel úgy véli, hogy „Biden egy katasztrófa”.

Nikki Haley a washingtoni Hudson Institute-ban tartott előadásán válaszolt arra a kérdésre, hogy a jelenlegi elnök, Joe Biden vagy Donald Trump a határozottabb-e a nemzetbiztonsági kérdésekben. Haley szerint, bár „Trump nem volt tökéletes az erre vonatkozó politikát illetően, de Biden egy katasztrófa”, ezért döntött úgy, hogy Trumpra fog szavazni.

Haley hozzátette, hogy az előválasztásoktól való márciusi visszalépésekor elmondott szavai változatlanul érvényesek. Úgy véli, hogy Donald Trumpon múlik, hogy megszerezze azon republikánusok szavazatait, akik nem állnak mögötte. Ezzel arra utalt, hogy bár visszalépett, azóta tartott republikánus előválasztásokon Donald Trump ellenében viszonylag nagy arányú szavazatmennyiséget kapott, például Kentucky államban az előválasztási szavazatok mintegy 6,5 százalékát, Maryland állam előválasztásán pedig a republikánus szavazók 22 százaléka támogatta őt.

Elemzők szerint Nikki Haley támogatása jelentős politikai fejlemény, különösen tekintettel arra, hogy az előválasztási küzdelemben kemény üzenetváltások voltak közte és Trump között, helyenként személyeskedő kijelentésekkel. Haley, aki a mérsékeltebb republikánus szárny elnökjelöltje volt Trumppal szemben, reménytelen helyzetét látva azonban márciusban visszalépett az előválasztástól. Igaz, még a visszalépése után is megkapja az előválasztási szavazatok pár százalékát azoktól, akik így tiltakoznak a hivatalos elnökjelöltség megszerzéséhez szükséges voksokat már rég megszerző Trump ellen.

A Hudson Institute konzervatív think tankban tartott előadásában Haley bírálta a kongresszusi republikánusok egy részének külpolitikai megközelítését, amellyel a világban tapasztalható konfliktusoktól való távolmaradást ösztönzik, de még élesebben kritizálta a demokratákat, főleg Biden döntését, hogy visszatart egy Izraelnek szánt bombaszállítmányt. "Aligha tudok ostobább lépést elképzelni annál, mint hogy Joe Biden fegyvereket tart vissza egyik legszorosabb szövetségesünktől" – fogalmazott, és a hivatalban lévő demokrata elnök politikai örökségéről véleményt mondva kijelentette, hogy „úgy fog bevonulni a történelembe, mint a főparancsnok, aki visszautasította ellenségeink megállítását”.

Haley a washingtoni konzervatív Hudson Intézetben tartott beszéde után köszönetet mondott azoknak az előválasztási szavazóknak, akik még a versenyből való távozása után is támogatták őt, és megismételte azt a felhívást, amit még márciusban, a versenyből való kilépéskor intézett a volt elnökhöz: szerinte keresse meg ezeket a szavazókat is. „Trump okosan tenné, ha elérné azt a több millió embert, akik rám szavaztak és továbbra is támogatnak, és nem azt feltételezné, hogy ők csakis vele mennek tovább. Őszintén remélem, hogy ezt megteszi” – mondta Haley.