Milák Kristóf visszatér a nemzetközi versenyekre

Húsz hónap szünet után ismét nemzetközi versenyeken vesz részt Milák Kristóf, aki május végén Barcelonában, majd június elején Monacóban áll rajtkőre.

Milák Kristóf, a 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartója (1:50.34 perces idővel), az olimpiai bajnok úszó, aki jelenleg a magyar válogatott versenyzőivel együtt egy törökországi edzőtáborban készül, húsz hónap után tér vissza a nemzetközi versenyekre. A SzPress Hírszolgálat értesülései szerint Milák a belgrádi Európa-bajnokságra való felkészülés jegyében vesz részt a barcelonai és monacói meghívásos versenyeken.

Az utolsó külföldi megmérettetésén, a 2022-es római Európa-bajnokságon Milák aranyérmet szerzett 100 és 200 méter pillangón, valamint a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként, továbbá ezüstérmet 100 méter gyorson és a 4x100 méteres váltóban. Tavaly júniusban azonban bejelentette, hogy nem vesz részt a fukuokai világbajnokságon, mivel mély hullámvölgybe került, és sem fizikailag, sem mentálisan nem érezte magát készen a világ legjobbjai közötti szereplésre.

Milák a szükséges pihenő után januárban kezdte újra a vizes edzéseket, és edzői szerint, ha a megfelelő intenzitással készül, akkor nagy reményekkel utazhat a párizsi olimpiára. Az áprilisi országos bajnokságon öt számban diadalmaskodott, és csak 50 méter pillangón talált legyőzőre, ami nem szerepel az olimpiai programban. Edzője kiemelte, hogy a hosszú kihagyás ellenére Milák jó időket úszott, de az állóképesség terén még van hova fejlődnie.

A válogatott versenyzők kéthetes törökországi edzőtáborában való felkészülés után Milák 33 nappal később a belgrádi vizsgára, majd a párizsi olimpiára készül. Az áprilisi országos bajnokság után pletykák szerint csak elvétve jelent meg a Duna Arénában, és edzéseinek körülbelül a háromnegyedét magyarázat nélkül kihagyta. Azonban ezek az információk ellentmondásosak, mivel más források szerint Milák csak a csoportos gyakorlásokból nem kért, és egy másik uszodában edzett valamennyit.