Mike Johnson támogatja, hogy Ukrajna amerikai fegyverekkel támadjon orosz célpontokat

Mike Johnson, az amerikai képviselőház elnöke szerint Ukrajnának jogában áll amerikai fegyverekkel oroszországi célpontokat támadni, és az Egyesült Államoknak nem kellene túlzottan irányítania Kijev harci erőfeszítéseit.

Johnson kijelentése szerint az Egyesült Államoknak engedélyeznie kellene Ukrajnának, hogy saját belátása szerint vívja a háborút, és nem lenne helyes politika az amerikai részről, ha megpróbálnák túlzottan irányítani Ukrajna harci erőfeszítéseit. Ez a nyilatkozat két nappal azután hangzott el, hogy egy kétpárti csoportosulás a Kongresszusban igyekezett meggyőzni a Pentagont arról, hogy oldja fel az amerikai fegyverek oroszországi célpontok elleni alkalmazására vonatkozó korlátozást. Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter is hasonló álláspontot fogalmazott meg, amikor kritizálta az ATACMS közepes hatótávolságú rakéták Oroszországon belüli használata elleni amerikai tilalmat.

Ukrán tisztviselők is próbálják rávenni Washingtont a tilalom feloldására, mivel az amerikai korlátozások miatt Oroszország lényegében teljes nyugalommal mozgathatja csapatait a harkivi frontvonal környékén.