Robert Fico elleni merénylet: a gyanúsított előre beszélt terveiről

Juraj Cintula, aki ellen Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet miatt indult eljárás, a támadás előtt egy közösségben beszélt terveiről, és a Meta, a Facebook anyavállalata törölte az ő oldalát.

Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter szerint Juraj Cintula egy bizonyos "közösségben" beszélt a terveiről, mielőtt megkísérelte volna megölni Robert Ficót, Szlovákia miniszterelnökét. A támadás előzményeiről és következményeiről a miniszterelnök-helyettes az Analýzy 24 című műsorban beszélt. A Refresher információi szerint a merénylő több embernek is elmondta, mire készül, és a nemzetbiztonsági szolgálatoknak ideális esetben feladata lett volna az ilyen tartalmakat megosztó személyek szemmel tartása.

Az Index hírportálja arról számolt be, hogy a miniszterelnököt múlt hét szerdán lőtte meg egy 71 éves lévai férfi Nyitrabányán, egy kihelyezett kormányülés után. Fico két műtéten esett át a besztercebányai Roosevelt Kórházban, és jelenleg súlyos, de stabil állapotban van, kommunikál. A támadás után a Telex munkatársai elmentek a lövés helyszínére, és szemtanúk arról számoltak be, hogy a merénylő neonáci aktivista is volt már életében.

A merénylet és a testőrök beavatkozását egy kiszivárgott videón rögzítették. Radoslav Bránik biztonsági elemző szerint mulasztás történt az Alkotmányos Tisztviselők Védelmi Hivatalának részéről, mivel nem avatkoztak be időben, amikor egy fegyveres személy a helyszínen volt. Az RTVS információi szerint a hivatal több testőrt is elbocsátott, és a Refresher értesülései alapján a kormányfő testőrei sem voltak a helyzet magaslatán.

A védelmi miniszter, Robert Kalinák elmondása alapján Cintula a közösségben tett bejelentéseket arról, hogy valamit tervez. A nyomok eltüntetése megtörtént, miután őrizetbe vették, és a tárcavezető szerint az erre utaló jelek nagy részét még a múlt heti lövöldözés előtt eltűntette.

Az aktuality.sk szlovák napilap arról számolt be, hogy a Meta a támadás után nem sokkal törölte Cintula Facebook-oldalát. A kormány több tagja azt feltételezte, hogy a merénylő összejátszhatott valakikkel, de később kiderült, hogy a techóriás, Mark Zuckerberg cége állt az eltávolítás mögött.

A merénylőt vizsgálati fogságba helyezték

Juraj Cintulát a bazini különleges bíróság előre megfontolt emberölési kísérlet és terrorizmus vádjával vizsgálati fogságba helyezte. A bíróság döntése még nem jogerős, és a gyanúsított a rendőrségi kihallgatáson beismerte tettét.

A rendőrség a védett személy ellen előre kitervelt gyilkosság kísérletével gyanúsítja Cintulát, amiért a szlovák törvények szerint akár életfogytiglan tartó szabadságvesztés is kiszabható. Sutaj Estok szlovák belügyminiszter szerint az elkövető politikailag motivált cselekményt hajtott végre. A Blikkben megjelent információk szerint Cintula állítólag megértést tanúsított két másik szlovákiai merénylő iránt, valamint megemlített több, a világban történt tömeggyilkosságot, és az erőszak elfogadhatóságán is töprengett az általa írt könyvekben.

A Markiza TV által megszerzett bírósági határozat szerint Cintula azt vallotta, hogy mivel tudja használni a fegyvert, szándékosan célzott úgy, hogy ne veszélyeztesse Fico életét, és arra is figyelt, hogy mások se sebesüljenek meg. A merénylő azt állítja, hogy megölni nem, csak megsebesíteni akarta Ficót, és bocsánatot akar kérni tőle, akár személyesen a tárgyaláson, akár írásos formában.

A rendőrség bosszúból elkövetett gyilkossági kísérletként kezeli a merényletet, azt tekintik a támadó motivációjának, hogy nem értett egyet Ficó politikájával. Cintula a határozat szerint nem értett egyet a szlovák Speciális Ügyészség megszüntetésével és a média üldözésével, ahogy Fico ukránellenes és európai uniós politikájával sem. A határozat tanúvallomásokat is idéz, amelyek szerint a merénylőt zavarta Ficónak az orosz és magyar vezetéshez való baráti viszonya is, és néhány nappal korábban állítólag már azt írta ki a Facebookon, hogy a miniszterelnököt meg kell állítani.

Cintula most kiszivárgott vallomásában azt mondta, senki nem tudott arról, hogy mit tervez, erről már csak azért sem beszélt másoknak, mert nem akart senkit bajba sodorni. A Paraméter.sk egy nő tanúvallomására hivatkozva azt írja, hogy Cintula rendszeresen magával vitte a fegyverét a hétvégi házához, ahol egy fába lövöldözött. A nő szerint amikor Fico valami olyasmit nyilatkozott, ami Cintulának nem tetszett, akkor a férfi legszívesebben megölte volna a kormányfőt.

Hogy van most Fico?

Robert Fico (Smer) kormányfő állapota továbbra is súlyos, de stabilizált – tájékoztatott csütörtökön a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház az Új Szó szerint. A csütörtöki orvosi konzílium döntése szerint nem kell változtatni eddigi kezelésén.