Nagy-Britanniában élő magyarok letelepedési kérelmei

A brit belügyminisztérium adatai alapján a Nagy-Britanniában élő magyar állampolgárok száma, akik letelepedési kérelmet nyújtottak be, elérte a 186 ezret.

A brit belügyminisztérium legfrissebb összesítése szerint az Európai Unióból kilépő Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok közül csaknem 8 millióan nyújtottak be letelepedési kérelmet 2024 első negyedévének végéig. A magyarok esetében ez a szám március 31-ig megközelítette a 186 ezret. A letelepedési kérelmeket benyújtók listájának élén a románok és a lengyelek állnak, előbbiek 1,7 millió, utóbbiak 1,2 millió kérelemmel.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én hagyta el az Európai Uniót, de azok az EU-polgárok, akik a Brexit utáni 11 hónapig tartó átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak, amennyiben meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyt, azaz európai uniós letelepedett státuszt igényelnek.

A brit belügyminisztérium csütörtöki összesítése szerint az EGT és Svájc állampolgárai részéről összesen 7 899 820 letelepedési kérvény érkezett, amelyek 6,3 millió kérvényezőtől származnak, mivel sokan többször is folyamodtak. A kérvényezők közül 3,8 millióan már megkapták a letelepedett státuszt, 1,9 millióan pedig az előzetes letelepedett jogi státuszt.

Az előzetes letelepedett státuszt azok szerezhetik meg, akik még nem töltöttek el öt évet törvényesen és életvitelszerűen Nagy-Britanniában, de ők is jogosultak az öt év letelte után a maradéktalan jogosultságok megszerzésére.

A brit belügyminisztérium bejelentette, hogy további öt évvel meghosszabbítja a végleges letelepedett státus megszerzéséhez rendelkezésre álló időt azok számára, akik az előzetes letelepedett státusuk lejárta után nem folyamodtak személyesen a végleges letelepedési engedélyért. Ez a lépés jelentős könnyítést jelent az EU-állampolgárok számára, mivel korábban csak két év állt rendelkezésükre a végleges státusz megszerzésére.

A brit belügyminisztérium adatai szerint március 31-ig 185 950 magyar állampolgár folyamodott tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért. A románok 1 712 440, a lengyelek pedig 1 235 100 letelepedési folyamodvánnyal vezetik a listát.