Macron Új-Kaledónián próbálja helyreállítani a rendet

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök a béke, a biztonság és a nyugalom visszatérését sürgette Új-Kaledóniában, ahol a választási reform miatt kirobbant zavargásokban már többen életüket vesztették.

Az elnök az erőszak megfékezésére érkezett a csendes-óceáni szigetcsoportra, és kijelentette, hogy a francia kormányzat a nép oldalán áll, valamint a nyugalom és a biztonság helyreállítását tekinti legfőbb céljának. Macron hangsúlyozta, hogy a helyzetet intézményes keretek között kell megoldani, és ígéretet tett arra, hogy minden érintett féllel tárgyalni fognak.

A zavargások akkor kezdődtek, amikor a francia kormány szavazati jogot adott azoknak a lakosoknak, akik legalább tíz éve élnek a területen. Az őslakosok ezt a lépést a központi befolyás növelésének próbálataként értékelték.

A tiltakozások során hatan vesztették életüket, köztük két csendőr, és a rendfenntartók közül 86-an sebesültek meg. A francia kormányzat jelentős csendőri erősítést vezényelt a térségbe, és Macron bejelentette, hogy ez a különítmény ameddig csak szükséges, ott marad.

Az FLNKS, a helyi őslakosok jogait védő függetlenségpárti politikai csoport egyik vezetője szerint céljuk, hogy Párizs visszavonja a reformot. Az FLNKS és más helyi csoportok, akik a francia befolyás növekedése ellen tiltakoznak, elítélték az erőszakot, és felszólították a tüntetőket az útlezárások feloldására.

Új-Kaledónián az elmúlt években három népszavazást is tartottak a Franciaországtól való elszakadás kérdésében, és mindhárom alkalommal a maradás mellett döntöttek a szavazók.