Francia férfit tartóztattak le tömegmészárlás tervezése miatt

Egy 26 éves férfit vettek őrizetbe Eysines-ben, aki a gyanú szerint tömeggyilkosságot készült elkövetni Bordeaux városában, az olimpiai fáklyaváltás napján.

A CNEWS csütörtöki jelentése szerint a férfi egy nőgyűlöletéről ismert mozgalom, az incel közösség szimpatizánsa volt. A rendőrség kedden lépett közbe, és május 22-én előzetes letartóztatásba helyezték a gyanúsítottat. A nyomozók a férfi Facebook-oldalán találtak egy bejegyzést, amelyben Elliot Rodgerre, a 2014-es Isla Vista-i tömeggyilkosság elkövetőjére utalt, "Hiányzol Elliot" megjegyzéssel. Rodger az "önkéntelen cölibátus" mozgalom tagjaként hat embert ölt meg és tizennégyet megsebesített, mielőtt öngyilkosságot követett el. Az Eysines-i férfi tervezett támadása napra pontosan tíz évvel későbbre esett volna, és szintén öngyilkossággal végződött volna.

Az ügyészek szerint a gyanúsított a nőgyűlölő incel közösség iránt érdeklődött, rokonai szerint pedig mentális problémákkal küzdött. A nyomozók azután figyeltek fel a férfira, hogy az interneten közzétett egy bejegyzést egy tíz évvel ezelőtti kaliforniai gyilkosságról, amiben egy tanuló hat embert ölt meg nőgyűlöletből. Az ügyészség bűncselekmények dicsőítése és bűnrészesség vádja miatt javasolt nyomozást az ügyben.

Az olimpiai láng május elején érkezett meg Marseille-be, és most körbeviszik Franciaországban, mielőtt július 26-án elkezdődik a nyári olimpia. A férfi a bordeaux-i állomáson tervezett támadást, ahol lefoglaltak tőle egy gumilövedékes fegyvert is.