Ebrahim Raiszi iráni elnök temetése óriási tömeget vonzott

Százezres tömeg gyűlt össze Ebrahim Raiszi iráni elnök temetésén, aki egy helikopterbaleset következtében hunyt el.

Meshed városában, Raiszi szülőhelyén csütörtökön helyezték örök nyugalomra az elhunyt államfőt. A temetésen az IRNA állami hírügynökség szerint hárommillió ember vett részt, bár független forrásból nem áll rendelkezésre megerősített adat.

A gyászmenet során a koporsót egy teherautó szállította a meshedi Reza imám mauzóleumába, amely a síita iszlám egyik legfontosabb zarándokhelye. A résztvevők Raiszi képeit és fehér virágokat emeltek a magasba, míg a mauzóleumot és az utcákat az elnök portréi, fekete zászlók és síita szimbólumok ékesítették.

A temetés előtti napokban már több városban is megemlékeztek Raisziról. Tabrízben és Komban tízezrek vettek részt a búcsúztatón, míg Teheránban a gyászszertartást maga Ali Hamenei ajatollah vezette, és aznap munkaszüneti napot rendeltek el. A fővárosban a lakosok mobiltelefonjukra üzenetet kaptak, amelyben arra szólították fel őket, hogy vegyenek részt a mártírként tisztelt Raiszi búcsúztatóján.

A temetésen nemzetközi részvétel is megfigyelhető volt, hiszen 60 ország képviselői, köztük a tunéziai elnök és a katari emír, valamint a Hamász és a Hezbollah vezetői is megjelentek.

Raiszi mellett a helikopterbalesetben elhunyt Hoszein Amirabdollahián külügyminisztert is csütörtökön temették el Teheránban. A tragédiában összesen kilenc ember vesztette életét, köztük a külügyminiszter és a helikopter további hét utasa.

Az elnöki feladatokat a június 28-ig tartó időszakra Mohamad Mokbar, a korábbi első alelnök látja el, míg a külügyminisztériumot Amirabdollahián helyettese, Ali Bakeri-Káni vezeti. Az iráni államfő, külügyminiszter és más vezetők halála nemcsak az országot sújtotta le, hanem a világvezetőket is, így többek között Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is mély együttérzését fejezte ki a tragédia nyomán. A szerencsétlenség okának megállapítására vizsgálat indult.