A kormány átcsoportosításai a Rezsivédelmi Alapban és más területeken

A kormány csütörtök este több költségvetési forrásátcsoportosítást hajtott végre, amelyek érintik a Rezsivédelmi Alapot, a sportinfrastruktúrát és a katasztrófavédelmet.

A Magyar Közlönyben megjelent határozatok szerint a kormány 14 milliárd forinttal csökkentette a Rezsivédelmi Alap lakossági rezsivédelmi számláját, és ezt az összeget a "Rezsivédelmi készletezési szolgáltatás ellentételezésével összefüggő kiadások" sorra irányította át.

Továbbá a Központi Maradványelszámolási Alapból 18 milliárd forintot használtak fel átcsoportosításra. Ezen belül a Hungaroring Sport Zrt. felhalmozási célú kiadásaira 10 milliárd forintot kapott, míg a Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökség tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos beruházási kiadásaira 2 milliárd forintot fordítottak. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Vízügyi Igazgatóságok is részesültek az átcsoportosításból, előbbi 2 milliárd, utóbbi 1,1 milliárd forintot kapott.

A kormány döntése értelmében az idei költségvetés általános tartalékából 7 milliárd forintot vettek ki, amelyet a Miniszterelnöki Kabinetiroda kiemelt nemzetközi sportesemények és egyéb kiemelt állami rendezvények lebonyolítására fordítanak, közel 4 milliárd forint értékben. Emellett az Információs Hivatal dologi kiadásaira is jutott 1,4 milliárd forint, amely szintén a Kabinetiroda költségvetéséhez tartozik.

A 2024-es költségvetésben április végére már az eredetileg tervezett egész éves hiánycél 103 százaléka összejött, azaz 2597 milliárdos a mínusz: 83 milliárd forinttal több hiányzik az államkasszából, mint azt egész évre tervezte a kormány. Gulyás Gergely a május 9-i Kormányinfón közölte, hogy nincs napirenden a költségvetés módosítása, és a kormány várakozó állásponton van. A miniszter megismételte, hogy a tartani tudják az idei évre kitűzött 4,5 százalékos hiánycélt.