A Viking Idun kapitányának tárgyalása elmaradt

Elhalasztották a Viking Idun kapitányának tárgyalását, mivel a gyenge internetkapcsolat és az orosz-ukrán háború miatt nem tudták megtartani a videohívásos meghallgatást. A Pesti Központi Bíróságon az Index szerint több mint egy órán át próbálkoztak a kapcsolatfelvétellel, de a lassú internet és egy légiriadó miatt nem sikerült.

A vádlott, Topal F., Ukrajnában tartózkodik, és nem hagyhatja el az országot, így a videohívás az egyetlen módja a tárgyaláson való részvételének. A bírónő, Vizi Veronika elmondta, hogy az internetkapcsolat gyengesége és a légiriadó miatt nem tudták bekapcsolni a vádlottat a hívásba.

A tárgyaláson a Viking hajók közötti rádióforgalmazást vizsgálták volna, mivel a vádlott korábban azt állította, hogy a két kapitány egyszerre beszélt, és emiatt nem hallották egymást. A kapitány szerint csak arra emlékezett, hogy társa arra kérte, hogy nézze meg, mit lát a Viking Sigyn mögött, és ő biztonságosan próbálta manőverezni a hajót, de senki nem figyelmeztette, hogy ember van a vízben.

Topal F. tagadja a bűnösségét és nem fogadta el az ügyészség mérsékelt ajánlatát, amely szerint ha beismeri a vádakat, felfüggesztett fogházbüntetést és a vízi járművek vezetésétől való eltiltást kaphatna. A vád szerint tudta, hogy baleset történt, de nem kezdte meg a segítségnyújtást.

A kapitány azt állítja, csak később értesült a balesetről, amikor a Viking Idunnal délebbre kikötöttek, és a Margit hídtól északra tett fordulójuk után elhaladtak a Viking Sigyn mellett, de nem látták, hogy baj van. Azt is elmondta, hogy a káoszban, amikor mindenki magyarul beszélt a rádión, nem hangzott el a mayday-jelzés németül, ami a hivatalos dunai hajózási nyelv.

A Viking Sigyn ukrán kapitányát, Jurij C.-t, öt és fél év fogházra ítélték, de a segítségnyújtás elmulasztásában nem találták bűnösnek. A Viking Idun kapitányának tárgyalását júniusra halasztották.