Amerikai szövetséges afgán tábornok tömeggyilkosságairól számolt be a New York Times

Az Amerikai Egyesült Államok egyik legfontosabb afganisztáni szövetségese, Abdul Razik tábornok, aki Kandahár tartomány biztonsági vezetője volt, több ezer ember meggyilkolásáért lehet felelős, és ezt az Egyesült Államok is tudhatta – derült ki a New York Times vizsgálatából.

A New York Times újságírói Afganisztánba utaztak, hogy részletesen megvizsgálják Abdul Razik tábornok tevékenységét. Levéltári dokumentumokat és jelentéseket tanulmányoztak, valamint beszélgetéseket folytattak a kandahári helyiekkel. A tálibok, akik 2021 óta irányítják az országot, segítették a kutatást a levéltári anyagokhoz való hozzáféréssel.

A vizsgálat során kiderült, hogy Razik tábornok uralma alatt körülbelül 2200 ember tűnt el Kandahárban. Szemtanúk és helyi beszámolók szerint legalább 368 eltűnés köthető a helyi biztonsági erőkhöz. A New York Times szerint a becsült számok valószínűleg alábecsültek, mivel csak azokat az eseteket vették figyelembe, ahol legalább két szemtanú volt.

Abdul Razik tábornok az Egyesült Államok egyik szoros szövetségese volt, rendszeres kapcsolatban állt amerikai katonai vezetőkkel és politikusokkal. Kandahár a tálib lázadók egyik legfontosabb bázisa volt, de Razik és katonái hosszú ideig képesek voltak fenntartani a rendet a térségben.

Henry Ensher, a volt amerikai külügyminisztériumi tisztségviselő szerint az Egyesült Államok tisztában volt Razik tevékenységével, de úgy érezték, nincs más választásuk. Razik tábornokot 2018-ban egy tálib fegyveres ölte meg, és Austin S. Miller tábornok, az afganisztáni amerikai erők volt parancsnoka nagyszerű barátként és hazafiként emlékezett meg róla.

A New York Times cikkének konklúziója szerint Amerika nem érti, hogy miért omlott össze Afganisztán olyan gyorsan a kivonulásuk után, és hogy a tálibok hogyan tudtak ilyen széles körű támogatottságot szerezni 2021-re. Az amerikai lap szerint ez az eset megmagyarázhatja, hogy miért tudtak a tálibok ennyire megerősödni, mivel az Egyesült Államok támogatását élvező afgán vezetők, mint Razik, terrorban tartották a lakosságot.

Egy helyi lakos, akinek bátyját Razik katonái rabolták el és aki a mai napig nem került elő, a New York Times-nak elmondta, hogy senki sem támogatta a tálibokat kezdetben, de amikor a kormány összeomlott, ő ujjongva futott ki az utcára.