A Fidesz EP-képviselőinek megváltozott hozzáállása Oroszországhoz az ukrajnai invázió után

A Political Capital elemzése szerint az orosz-ukrán háború kitörése előtt a magyar EP-képviselők pártállástól függetlenül támogatták a Kreml-kritikus javaslatokat, azonban az invázió után a Fidesz képviselői jelentősen megváltoztatták álláspontjukat, és a Kreml, valamint Peking mellett álltak ki.

Az Európai Parlament frakciói és a magyar EP-képviselők hozzáállásának változását vizsgálva a kutatás rámutatott, hogy a háború előtt a magyar képviselők egységesen támogatták a Kreml elleni javaslatokat. A háború kitörése után viszont a Fidesz képviselői eltérő magatartást tanúsítottak, és a Kreml-kritikus KCI-indexen 85-ről 44, illetve 93-ról 49 százalékra csökkent az értékük, míg a Kína-kritikus CCI-indexen 51-ről 25 százalékra esett vissza.

Az európai pártcsaládokra vonatkozó részben a Renew frakció áll az élen a Kremllel, Kínával és más autoriter rezsimekkel szembeni kritikusságban, míg a szélsőjobboldali ID és a szélsőbaloldali Left frakciók alacsonyabb értékeket mutatnak. Érdekes módon, még ezek a frakciók is kritikusabbak lettek az invázió óta, ami ellentétben áll a Fidesz képviselőinek fordulatával.

A Fidesz képviselői gyakran tartózkodással vagy távolmaradással fejezték ki álláspontjukat az orosz vagy kínai befolyást elítélő indítványoknál, így kerülve az azonos platformra állást a szélsőségesebb frakciókkal.

Az elemzés példaként említi Bocskor Andrea fideszes képviselőt, aki az invázió évfordulójára időzített szavazáson szavakban elítélte az orosz agressziót, de a szavazáson tartózkodott, összhangban a Fidesz-frakció többi tagjával.

A magyar ellenzéki pártok képviselői viszont nem változtattak álláspontjukon, továbbra is kritikusak maradtak Oroszországgal és Kínával szemben. A legaktívabb ellenzéki képviselők között említést érdemelnek a DK-s Ara-Kovács Attila, a momentumos Cseh Katalin és a jobbikos Gyöngyösi Márton.