A "végítélet gleccsere" olvadása aggodalomra ad okot

A tudósok friss bizonyítékokat találtak az antarktiszi Thwaites-gleccser, ismertebb nevén a "végítélet gleccsere" gyors olvadására, ami drámaian emelkedhet a tengerszint, ha a gleccser összeomlik.

A Thwaites-gleccser a nyugat-antarktiszi jégtakaró részét képezi, és kiterjedése nagyjából Florida állam méretének felel meg. A gleccsert a tudósok évek óta vizsgálják, mint az ember okozta éghajlatváltozás egyik bizonyítékát. Most először fedezték fel, hogy meleg tengervíz szivárog a gleccser alá, ami újraértékelést igényelhet a tengerszint-emelkedésre vonatkozó előrejelzésekben. Amerikai kutatók műholdas adatok elemzése alapján arra jutottak, hogy a meleg tengervíz minden évben 800 méternyi jeget olvaszt el belőle.

A tanulmány eredményei szerint az antarktiszi jégtakaró sokkal érzékenyebb lehet az óceán felmelegedésével szemben, mint korábban gondolták. Christine Dow, a tanulmány társszerzője és az ontariói Waterloo Egyetem munkatársa szerint a Thwaites-gleccser változásának sebességét alábecsülhetjük, ami pusztító hatással lehet a világ part menti közösségeire.

A kutatók nagy felbontású műholdas radaradatokat használtak a meleg, magas nyomású tengervíz behatolásának bizonyítására a gleccser alatt. Eric Rignot, a tanulmány vezető szerzője és az Irvine-i Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint a gleccserbe áramló tengervíz mennyisége korábban gondoltnál nagyobb, ami fokozottan érzékennyé teszi a gleccsert az óceán felmelegedésére. Rignot hangsúlyozza, hogy a globális tengerszint-emelkedésre vonatkozó jövőbeli előrejelzéseknek figyelembe kell venniük ezeket az új adatokat. A jégtakaró tövét elérő tengervíz, valamint a geotermikus hő és a súrlódás miatt keletkező édesvíz felhalmozódik, ami nyomást hoz létre és a jégtakarót megemelheti.

A Thwaites-gleccser olvadása akár 60 centiméteres emelkedést is okozhat az óceánok szintjében, és természetes gátat képez a Nyugat-Antarktisz más gleccserei számára is. Ha ez a jég az óceánokba kerül, a vízszint akár 3 méterrel is emelkedhet, ami súlyos hatással lenne számos alacsonyan fekvő területre, például Vancouverre, Floridára, Bangladesre és a Csendes-óceán alacsonyan fekvő szigeteire, mint Tuvalu és a Marshall-szigetek. Christine Dow szerint a Thwaites-gleccser az Antarktisz leginstabilabb területe, és jelenlegi számítások szerint a gleccser elolvadása 45,72 centiméterrel emelné meg a tengerszintet.