Szerelemfoci: könyv a felcsúti futball százéves történetéről

A felcsúti futball százéves múltját bemutató "Szerelemfoci" című kétkötetes kiadványt mutattak be, melynek bemutatóján maga a miniszterelnök és a Puskás Akadémia kuratóriumi elnöke is részt vett.

A "Szerelemfoci" című könyv bemutatóján Oláh János és Zsohár Melinda szerzők mellett Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia kuratóriumi elnöke is jelen volt. Orbán Viktor kiemelte, hogy a kiadvány elsősorban a helyiek számára fontos, de a magyar futball számára is általános tanulságokat tartalmaz. A miniszterelnök szerint a falusi sportok közül a futballnak van a legjelentősebb története, és Felcsúton vállalkoztak a sportág múltjának kutatására és megörökítésére, amit Mészáros Lőrinc finanszírozott.

Orbán Viktor a magyar futball múltjának fontosságát hangsúlyozta, mondván, hogy a múlt nélkül nincs alap a jövő építésére. A miniszterelnök szerint a magyar futball története a szocialista korszakban, az 1950-es évek aranycsapatában és az 1938-as világbajnoki döntőben gyökerezik. Orbán úgy véli, hogy a magyar futball megszakítottsága ellenére is képes volt a folytonosság helyreállítására, és ez az akadémiák megalakításakor is megmutatkozott. A miniszterelnök hozzátette, hogy "sohasem lehet tudni, hogy miből lesz a cserebogár", hiszen az alapításkor még Felcsúton sem gondolták, hogy a most Eb-re készülő válogatott keretébe olyan játékosokat is sikerült delegálni, akik korábban megfordultak Felcsúton.

A miniszterelnök arra is kitért, hogy a felcsúti Puskás Akadémiáról három játékos – Nagy Zsolt, Kleinheisler László, Sallai Roland – került be a válogatott keretébe, és Tóth Balázs is Felcsúton nevelkedett.

Oláh János elmondta, hogy a felcsúti sporttörténet feldolgozásának ötlete egy kuratóriumi ülésen merült fel. Zsohár Melinda szerint a könyv nemcsak a sportról, hanem a községről is szól, és a falu történetét is bemutatja. A szerzők szerint Felcsúton az akadémia megalakulása előtt is nevelkedtek NB I.-es és NB III.-as játékosok. Zsohár Melinda a kiadványt egy olyan falusi történetnek nevezte, amely túlmutat a falu határain, és személyes emlékekre, helytörténeti és néprajzi vonatkozásokra, valamint igaz anekdotákra épül.

Az eseményen Mészáros Lőrinc is jelen volt, aki mosolygott a miniszterelnökkel a kamerák előtt, de az MTI nem idézett tőle beszámolót. A bemutatóról Orbán Viktor is megosztott egy videót a Facebook-oldalán.