Új jéghegy szakadt le az Antarktiszról

Újabb óriási jéghegy vált le az Antarktiszról, egy olyan területen, ahol a brit Halley Kutatóállomás helyezkedik el, és ez az elmúlt három évben már a harmadik ilyen esemény.

Az újonnan levált jéghegy területe körülbelül 380 négyzetkilométer, ami nagyjából megegyezik Szentes város területével. A Brit Antarktiszkutató Intézet (British Antarctic Survey, BAS) 2017-ben, elővigyázatosságból, áthelyezte a Halley Kutatóállomást, és azóta a déli kontinens hosszú téli időszakára rendszeresen kiürítik, legutóbb februárban hagyták el a személyzet utolsó tagjai.

A kutatóállomás az óceánba nyúló Brunt-selfjég tetején található, amely időszakosan jéghegyeket bocsát ki a pereméről. Jelenleg a jégself egy rendkívül dinamikus periódust él meg, és az új jéghegy leválása egy 2016 októberében észlelt nagyobb repedéshez köthető.

A levált jéghegy már elindult sodródni a Weddell-tenger felé. A BAS-t két GPS-műszer riasztotta, amelyeket a várhatóan leszakadó jégdarabon helyeztek el. Dr. Oliver Marsh glaciológus szerint az eszközök nem túl pontosak, de mégis képesek voltak egy órán belül néhány száz méteres mozgást jelezni, amit a műholdas adatok később megerősítettek.

A Brunt-jégselfről történő gyakori leválások hatására felgyorsult a tenger felé irányuló mozgása. Korábban évente 400-800 métert haladt előre, most ez az érték megközelítőleg 1300 méterre nőtt. A jégself 1956 óta szolgál otthonul a brit kutatóállomásnak, ezért a szakértők folyamatosan igyekeznek megérteni a régió dinamikáját.