Hasast ugrott orkák közé egy új-zélandi férfi, megbírságolták

Az új-zélandi Természetvédelmi Minisztérium bírságot szabott ki egy állampolgárra, aki közösségi médián megosztott videóban hasast ugrik az orkák közé.

Az eset a közösségi médián keresztül került a Természetvédelmi Minisztérium tudomására, ahol a férfi a hajójuk körül úszkáló orkák közé ugrik hasast. A történteket a minisztérium "megdöbbentőnek" és "idiótának" ítélte meg. A videó, amelyet februárban tettek közzé az Instagramon, Auckland városa, Devonport partjainál készült. A felvételen egyértelműen látható, hogy a férfi szándékosan próbál hozzáérni, vagy ráugrani az úszó orkára. Miután visszaúszik a hajóhoz, a férfi azt állítja, hogy "megérintette" az állatot, és érdeklődik, hogy sikerült-e ezt rögzíteni.

Hayden Loper, a minisztérium vezető nyomozója szerint a 50 éves férfi felelőtlenül és meggondolatlanul cselekedett, figyelmen kívül hagyva saját és az orka biztonságát. A videó a közösségi média felhasználóinak bejelentése nyomán került a minisztérium látókörébe, majd a rendőrséggel közösen azonosították a felvételen szereplő személyt. A férfi végül több mint 200 ezer forintnyi, pontosabban 600 dolláros bírságot kapott a törvénybe ütköző magatartásáért.

Az új-zélandi orkák, más néven kardszárnyú delfinek, a teljes partvidéken előfordulnak, azonban csupán 150-200 példány él belőlük, így rendkívül veszélyeztetett fajnak számítanak. A felvételen szereplő férfi egy hím kardszárnyú közvetlen közelében csapódott bele a vízbe, a helyszínen pedig egy borjú is tartózkodott. Az esetet a férfi barátai rögzítették, akik mindeközben nevettek és káromkodtak a háttérben. Az elkövetőnek egyértelműen az volt a célja, hogy megérintse a tengeri ragadozót, ami látszólag sikerült is neki. A férfi viselkedése óriási károkat is okozhatott volna, például ha egyenesen ráugrott volna az állatra, azzal megsérthette volna érzékeny uszonyait, ráadásul a közelben tartózkodó borjút is elijeszthette volna, akit ezután a csordájától elszakadva a biztos halál várta volna.