A tűzoltók 286-szor avatkoztak be a keddi viharok miatt

A keddi viharok országszerte komoly károkat okoztak, a tűzoltóknak 286 alkalommal kellett beavatkozniuk. A HungaroMet narancssárga riasztást adott ki több vármegyére, és a vihar estére valóban lecsapott.

A keddi viharos időjárás szinte az egész országot érintette, Zalától Bács-Kiskunig különböző károkat okozva. A HungaroMet narancssárga riasztást adott ki Zala, Somogy, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun vármegyék egyes járásaira, és a vihar kedd este 8 óra tájékán csapott le, Budapesten és más helyeken is erős mennydörgésekkel. A tűzoltókat főként (270 esetben) az erős szélben letört faágak és kidőlt fák miatt riasztották, és országszerte 12 épületben keletkezett kár.

A katasztrófavédelem jelentése szerint több helyen is jelentős károk keletkeztek:

  • Győrben öt platánfát csavart ki a szél, amelyek több személyautót is megrongáltak.
  • Szombathelyen egy társasház elektromos kapcsolószekrénye füstölt villámcsapás miatt, de a tűzoltók megakadályozták a tüzet.
  • Somogy megyében egy garázs lemeztetejét tépte le a szél.
  • Egerben egy gimnázium homlokzatának vakolata lazult meg.
  • Móron egy uszoda tetőszerkezetét bontotta meg a szél.
  • Iszkaszentgyörgyön egy családi házra fa dőlt, és egy garázs tetőszerkezete is megsérült.

Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék kivételével a vihar az ország minden részén okozott károkat. A legtöbb beavatkozás Fejér megyében (40), Budapesten (39) és Somogy megyében (32) történt.

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra figyelmeztet, hogy a vihar után érdemes az otthonunkat körbejárni és felmérni a károkat. Amennyiben kárt észlelünk, értesíteni kell a megfelelő szolgáltatót, és ha gázvezeték sérült vagy elektromos vezetékkel találkozunk, ne közelítsük meg, hanem hívjuk a 112-es segélyhívót.

: Index