Szijjártó Péter részvéttáviratot küldött az iráni elnök és külügyminiszter halála miatt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter részvétét fejezte ki Ebrahim Raiszi iráni elnök és Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter, valamint más iráni tisztviselők halála miatt, akik egy tragikus balesetben vesztették életüket.

A magyar külügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett részvéttáviratában emlékezett meg a 2021. december 16-i teheráni látogatásáról, ahol találkozott Raiszi elnökkel és megbeszéléseket folytatott Amirabdollahián külügyminiszterrel. Szijjártó kiemelte, hogy a külügyminiszter mindig támogatta a magyar-iráni kapcsolatok erősítését, és tisztelettel viseltetett Magyarország iránt.

A részvéttáviratban Szijjártó Péter legmélyebb együttérzését fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak és az iráni népnek.

Ebrahim Raiszi iráni elnök és Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter, valamint hét másik utas május 19-én vesztette életét egy szerencsétlenségben Irán északnyugati részén. Az elnök azon a napon Kelet-Azerbajdzsán tartományba látogatott, hogy Ilham Alijev azeri elnökkel közösen felavassa az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat. A tragédia valószínűleg a rossz időjárási viszonyok következménye volt.

Szijjártó Péter a tragédia kapcsán Ali Bagheri Kaninak, az Iráni Iszlám Köztársaság megbízott külügyminiszterének címzett részvéttáviratában azt írta, hogy soha nem felejti el, hogy Amirabdollahián külügyminiszter mindig a rendelkezésére állt, amikor találkozót kérte tőle, és mindig tiszteletet tanúsított Magyarország iránt. A tárcavezető kifejezte a legmélyebb együttérzését a hozzátartozóknak és az iráni népnek, hangsúlyozva, hogy gondolatban az elhunytak szeretteivel vannak, jó egészséget és sok erőt kívánva a megbízott külügyminiszter felelősségteljes munkájához ebben a nehéz időszakban.

Teheránban már megkezdődött Ebrahim Raiszi búcsúztatása, ahol hatalmas tömeg gyűlt össze a fővárosban. Az iráni elnököt mártírként temetik, a szertartás Ali Khamanei ajatollah imádságával indult. A város feldíszítésével és az óriásplakátokkal Raiszit méltatják, aki az állam szerint „mártírja” lett a küzdelmüknek. A temetési szertartás után a nemzeti lobogóval borított koporsót a város főterére vitték.

A hatóságok elővigyázatosságból lecsaptak a potenciálisan „veszélyes” egyénekre, és az online üzenetekre is kiterjesztették a figyelmet, megtiltva a negatív posztokat az elnökről. Ezzel együtt sokan SMS-t kaptak, amelyben „erősen javasolták” a temetésen való részvételt. A szertartásra több külföldi politikust is vártak.

Raiszi halála miatt ötnapos nemzeti gyászt rendeltek el az országban, és végső nyughelyére csak másnap este helyezik el az elnököt. Koporsóját csütörtökön szállítják Irán keleti részére, szülővárosába, Meshedbe.

Szijjártó Péter közben a közösségi oldalán is kifejezte részvétét, hangsúlyozva, hogy gondolatban az elhunytak szeretteivel vannak.