Szabadon engedték a kínai vloggert, aki állítólag álhíreket terjesztett

Szabadon engedték Kínában azt a sanghaji vloggert, akit 2020-ban négy év börtönbüntetésre ítéltek, mert a koronavírus-járványról tudósított és állítólag „hamis információkat” terjesztett.

Csang Csan, aki korábban ügyvédként dolgozott, a vádak szerint kritikus és „hamis tartalmú” riportokat, videókat készített a Vuhanban kitört koronavírus-járványról. Ezeket az interneten osztotta meg, amivel a hatóságok szerint „viszálykodást szított és bajt kevert”. A 40 éves Csangot május 13-án, a büntetése letöltésének napján engedték szabadon, és testvére, Csan Csün vitte haza.

Csang egy rövid videóban fejezte ki háláját azoknak, akik segítették és aggódtak érte. Ezt a videót Jane Wang, egy emigrációban élő aktivista, aki kapcsolatban állt Csang ügyvédjével, tette közzé.

Csang Csan azon szabadúszó újságírók közé tartozott, akik a járvány első napjaiban, 2020 februárjában Vuhanba utaztak, hogy tudósítsanak a teljes zárlat alá helyezett városban tapasztaltakról. Ők dokumentálták a vuhani közéletet és a kórházak helyzetét a járvány elején.

A vlogger korábban éhségsztrájkot is folytatott a börtönben, ami miatt testvére nyilvánosan is felhívta a figyelmet arra, hogy Csang állapota rohamosan romlik.