Siófoki választási anomáliák: Függetlennek álcázták magukat a Fidesz jelöltjei

Siófokon a Helyi Választási Bizottság nyolcból négy kormánypárti képviselőjelöltet marasztalt el, mert vagy függetlenként állították be magukat, vagy nem tüntették fel a Fidesz nevét a kampánymaterialjaikon.

A Magyar Narancs beszámolója szerint két siófoki fideszes jelölt, Leányvári Krisztina és Kalfsbeek Harm David, függetlennek nevezte magát a kampány során, és még a plakátjaikra, szórólapjaikra is ezt írták, valamint a közösségi oldalaikról is lehagyták a kormánypárt logóját. Az MSZP bejelentése után a választási bizottság felszólította őket, mondván, hogy a támogató pártok nevének elhallgatása törvénysértő és a választókat megtévesztheti.

Leányvári Krisztina, az egyik érintett jelölt, Facebook-borítóképén végzett változtatásokkal reagált az elmarasztalásra. Kezdetben független képviselőjelöltként tüntette fel magát, majd önkormányzati képviselőjelölt lett belőle, végül pedig hozzáadta a Fidesz és a KDNP nevét is, bár ezeket csak nagyon kis méretben.

További két jelölt, Mecseki Renáta Ildikó és Incze Domokos, nem állították magukról, hogy függetlenek, de csak a Jössz-e Egyesület nevét tüntették fel a kampányeszközeiken, és nem említették meg, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjei is egyben. A Helyi Választási Bizottság ezt is törvénysértőnek ítélte, mivel az, hogy nem tüntették fel az összes jelölőszervezetet, „alkalmas a választópolgárok megtévesztésére, mert kétséges számukra, hogy a jelölt személyén túl, ténylegesen mely jelölőszervezeteket is támogatják szavazatukkal.”

A cikk említést tesz arról is, hogy a Fidesz Gyulai Lászlót támogatja polgármesterjelöltként, aki hivatalosan függetlenként indul, és a kampánystartig egy járási kormányhivatalt vezetett.

Budapesten is megfigyelhető, hogy a Fidesz jelöltjeinek plakátjain nem a megszokott narancsszín dominál, hanem a kék, az arany és a zöld árnyalatai.

A választási bizottság határozatában megállapította, hogy a jelöltek magukat függetlennek mondása alkalmas volt a választók megtévesztésére, sérti a választási eljárásról szóló törvény alapelveit. A nyolc siófoki választókerületben induló nyolc kormánypárti jelöltnek a feléről derült ki, hogy a választók megtévesztésére alkalmas módon kampányoltak.