Prieger Szabolcs és az Anima Sound System útjai elváltak

Harmincegy év után Prieger Szabolcs elhagyta az Anima Sound Systemet, és saját szólóprojektbe kezdett. Az Anima Sound System alapítója, Szabolcs, az együttes nélkül jelentette meg első szólóalbumát, miközben az Anima is kiadta a Derkovitsalbumot. Szabolcs új formációjával, az AnimaSongS-szel 2024. május 24-én debütál Szombathely főterén.

A szólóalbum véletlenek sorozata

Prieger Szabolcs szólóalbuma, a Jelszó, nem volt előre tervezett projekt. Az Anima Sound Systemben eltöltött több mint három évtized alatt sok szerzeménye maradt kihasználatlan, amelyeket most elővett. Szabolcs szerint elérkezett az idő, hogy bemutassa, milyen, amikor ő írja meg a dalokat, szövegeket és énekel is. A szólóalbumon Korponay Zsófia dzsesszénekes, énektanár és grafikus is közreműködik.

Új dalok a szólólemezen

A szólóalbumon nem a kimaradt Anima Sound System szerzemények, hanem teljesen új dalok szerepelnek. Szabolcs és Varga György társproducerrel együttműködve készítette el az albumot, amelynek vázlatai gitáron és billentyűs hangszereken születtek meg. Szabolcs már a dalok írásakor hallotta fejében a végső hangzást.

Saját szövegekkel készült szerzői lemez

Bár az Anima Sound System dalszövegeinek fő szerzője Prieger Zsolt volt, Szabolcs a saját lemezén maga írta meg a szövegeket. Nem tartja magát szövegírónak, de fontos volt számára, hogy a szövegek is őt tükrözzék. A dalokat először halandzsa énekkel írta, majd ebből formálódott meg a végleges dalszöveg.

Zenekari és családi szakítás

Prieger Szabolcs távozása az Anima Sound Systemből egyben családi esemény is volt, hiszen bátyja, Zsolt is a zenekar tagja. A gitáros-billentyűs azonban hangsúlyozza, hogy a rokoni kapcsolatok nem játszottak szerepet a szakításban, hanem szakmai konfliktusok vezettek a döntéséhez.

Az AnimaSongS régi dalokkal tér vissza

Az AnimaSongS az Anima Sound System első négy albumának dalait fogja játszani élőben. Az együttes ebben a korszakában népdalokat dolgozott fel, és az underground pop egyik vezető zenekaraként volt ismert. Az Anima az évek során új irányokba lépett, és sok sláger kimaradt a koncertprogramjaikból. A régi dalok hangzásának rekonstruálása a technológia változása miatt nem egyszerű feladat, erről Dénes Szilveszter beszélt. Az új lemez online is meghallgatható.