Palesztinpárti tüntetők zavarták meg a budapesti konferenciát, két őrizetbe vétel történt

Budapesten a Danube Intézet konferenciáján palesztinpárti tüntetők rontottak be, és megzavarták Jakov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet beszédét, aki a Hamász október 7-i terrortámadásáról és a szexuális erőszakról tartott előadást.

A Hetek információi szerint az eseményen az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője és több más vendég is részt vett. A konferencia témája a nők elleni szexuális erőszak volt, amelyet a Hamász-pogrom során követtek el. A rendezvényt azonban a provokáció ellenére sem szakították félbe, bár az izraeli nagykövet a helyszínt elhagyta.

A Blikk korábbi beszámolója szerint a tüntetők alig negyed óra elteltével kezdték meg a zavargást. Egyikük üvöltözni és dulakodni kezdett, "Szabad Palesztinát" követelve, "a folyótól a tengerig" jelszavakat skandálva. A rendbontók szitkozódtak, sikoltoztak, és elfoglalták a Karmelita szomszédságában lévő Lónyay-Hatvany villa bejáratát.

A Hetek szerint a tüntetők közül tizenöten voltak, és Bécsből érkezhettek. Az izraeli nagykövet biztonsági emberei hármat közülük kísértek ki, majd miután a nagykövet és őrzői távoztak, az aktivisták közül többen még agresszívabban léptek fel. Ekkor lépett közbe egy zsidó fiatal, aki az előadók és a vendégek védelmére kelt, és kisebb dulakodás alakult ki. A fiatalat a rendőrség őrizetbe vette és garázdasággal gyanúsított meg. Az ügyvédjén keresztül azt nyilatkozta, hogy a rendezvény két előadója hivatalos személy volt, így a személyi védelmük közérdek, amit ő maga látott el, és bár ő hívta ki a rendőrséget, mégis ő került gyanúsításba.

Az incidensre Izrael magyarországi nagykövetsége is reagált, kiemelve, hogy „egy szexuális erőszakkal foglalkozó rendezvény megzavarása szégyenletes cselekedet, függetlenül a felszólalók kilététől”. Hozzátették, hogy a szólásszabadság és a nyílt vita létfontosságú a demokrácia és a megértés szempontjából, de azt nem szabad más hangok elhallgattatására használni.

A magyar kormány részéről a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Rétvári Bence közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy Magyarország nemet mond az erőszakra és az antiszemitizmusra, és a hatóságok nem engedélyeznek antiszemita vagy Izrael-ellenes tüntetéseket. A rendőrök a bejelentést követően perceken belül a helyszínre érkeztek, de a demonstrálók az érkezésük előtt elfutottak. Az elkövetők azonosítása és a rendzavarók esetleges jogsértéseinek vagy bűncselekményeinek vizsgálata folyamatban van.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerda délutánra azonosította a sajtóban megjelent felvételeken hangoskodó és erőszakosan viselkedő fiatal nőt, aki 26 éves tunéziai állampolgár. Őt előállították és garázdaság miatt kihallgatták. Ezen kívül egy 26 éves magyar állampolgárságú férfit is őrizetbe vettek és kihallgattak, mivel a rendelkezésre álló adatok szerint két hangoskodót megrúgott, miközben kivezette őket a teremből.