Novák Előd és az antiszemitizmus kérdése

Egy csoport tagjai náci karlendítést végeztek a Mi Hazánk párt Bikás parkban tartott majálisán, amely kapcsán Novák Előd, a párt alelnöke nyilatkozott az Ultrahang Plusz YouTube-csatornán.

Novák Előd kifejtette, hogy nem szereti az elhatárolódásra való kényszerítést, és bár zavarja a karlendítés, különösen, ha a párt rendezvényén történik, de ennél jobban zavarja, hogy az MTI nem tudósít az eseményről. Az alelnök szerint téves az a megközelítés, amely az antiszemitizmus kérdését helyezi előtérbe, és megjegyezte, hogy vannak antiszemita barátai, de ez nem jelenti azt, hogy ő maga is az lenne. Novák szerint az antiszemitizmus vádja ma már nem jelentős, mivel az orosz-ukrán háborúban mindkét fél használja ezt a kifejezést a másikra.

Az interjúban Novák Előd azt is kifejtette, hogy az antiszemitizmus fogalmát gyakran használják olcsó vádként, és az az antiszemita, akit a zsidók annak bélyegeznek. Úgy véli, az emberi minőség fő fokmérője nem az antiszemitizmus kérdése kellene, hogy legyen, hanem más emberi tulajdonságok, mint a tisztesség, becsületesség, szorgalom és tehetség. Hozzátette, hogy nem a zsidósághoz vagy az LMBTQ mozgalomhoz való viszony kellene, hogy meghatározza az emberi minőséget.

A Mi Hazánk Mozgalom majálisán történt "náci karlendítés" kapcsán Novák Előd kijelentette: "Nem szeretem az elhatárolódásra kényszerítést, amikor megmondják, mitől határolódjak el. Sok minden zavar. Zavar a karlendítés, pláne, ha a saját rendezvényünk szélén teszik, ez nem a mi rendezvényünk része volt." A Telex által közzétett fotóval kapcsolatban Toroczkai László, a párt elnöke az ATV Szigorlat című műsorában kijelentette, hogy nem látott náci karlendítést a rendezvényen, és ha megtörtént az eset, helyteleníti és butaságnak tartja.

Novák Előd a Hit rádió felelős szerkesztője által alapított Ultrahang Plusz youtube-csatornának adott interjúban kifejtette, hogy nem zavarja az antiszemitizmus, és példaként hozta fel, hogy vannak olyan emberek, akik a kutyákat vagy a mazsolát nem bírják elviselni, és ez nem jelent problémát számára. A zsidók, kutyák és mazsola összehasonlítása mellett a homoszexualitás és az anális szex kérdését is érintette, amikor a homofóbia jelentését firtatta, de gondolatmenete zavaros maradt.

A Mi Hazánk párt a Fidesz és a DK mellett minden megyében állított listát, így az ország minden pontján lehet rájuk szavazni a júniusi EP-választáson. Az interjút a Telex vette észre és számolt be róla.