A szexuális úton terjedő betegségek és szájbetegségek terjedése aggodalomra ad okot

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss adatai szerint naponta több mint egymillió embert fertőznek meg szexuális úton terjedő betegségekkel, ami jelentős aggodalomra ad okot. Emellett a szájbetegségek is világszerte milliárdokat érintenek, különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a szexuális úton terjedő betegségek elleni küzdelem kudarcokkal teli. A szifilisz esetében például 2020-ban 7,1 millióan fertőződtek meg, míg 2022-re ez a szám 8 millióra nőtt. A legtöbb új fertőzöttet az afrikai és az amerikai kontinensről jelentették, és a bakteriális fertőzés következtében 2022-ben 230 ezren vesztették életüket.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója kifejezte aggodalmát a szifilisz növekvő terjedése miatt. A WHO adatai szerint naponta több mint egymillió embert fertőznek meg olyan betegségekkel, mint a szifilisz, a kankó, a chlamydia és a trichomoniázis. Ezek a betegségek kezelhetők, de a terjedésük mértéke továbbra is magas.

A HIV-fertőzések száma is csak lassan csökken: 2022-ben az új fertőzöttek száma 1,3 millió volt, ami csupán 200 ezerrel kevesebb a 2020-as adatokhoz képest. Ugyanakkor a WHO jelentése szerint a HIV-fertőzöttek háromnegyede már hozzájut az antiretrovirális gyógyszerekhez, ami pozitív fejlemény. Emellett számos ország dolgozott ki egészségügyi stratégiákat a HIV- és szifiliszfertőzések anyáról gyermekre történő átterjedésének megelőzésére.

A WHO szerint Európa áll a legrosszabb helyen a szájbetegségek terén: a lakosság több mint a felének van fogproblémája vagy egyéb szájüregi rendellenessége. A károsodott fogak számát tekintve is listavezető a régió: több mint 33 százalék a lukas fogak aránya, ami 335 millió beavatkozást jelent. A szervezet szerint a problémák legfőbb oka a szájápolási higiénia mellőzése, a rossz fogmosási technika és a rendszeres fogorvosi ellenőrzések hiánya. A szájbetegségek immár a leggyakoribb nem fertőző betegségek közé tartoznak, amelyek világszerte milliárdokat érintenek.

Az egészségügyi szervezet jelentése szerint a globális népesség majdnem fele szenved szájbetegségekben. A szájhigiéniával és szájápolással kapcsolatos egészségügyi szolgáltatások és az erre történő oktatás javítását igényelné. Marzena Dominiak, a Lengyel Fogorvosok Egyesületének elnöke, a Fogorvosok világszövetsége (FDI) Oktatási Bizottságának tagja szerint az eleve riasztó helyzetet tovább rontják a rossz étkezési szokások, mint például a túlzott cukorfogyasztás, az étkezések között nassolásként elfogyasztott cukros és szénsavas italok, valamint az esti fogmosás elhanyagolása vagy épp az almaevéssel helyettesítése.

A mesterséges intelligencia jelenthet megoldást?

Az otthoni szájhigiéniai termékek palettája évről évre nő, a technológiai újítások pedig egyre inkább lehetővé teszik a szájüreg higiéniai egyensúlyban tartását. Az egyre fejlettebb technológiával készített fogkefék, amelyeket szabadalmaztatott szálakkal vagy interdentális tisztító mechanizmussal láttak el, lehetővé teszik, hogy szinte azonos eredményeket érjünk el a használatukkal otthon, mintha egy dentálhigiénikusnál tennénk látogatást. Az AI alapú technológia alaposan tisztítja a szájüreget és minden fogmosással eltávolítja a baktériumokat, így megelőzve a szájüregi betegségeket. A kijelzők már nemcsak a telefonos alkalmazásokban, de a fogkefék testén is jeleznek, gyakorlatilag beolvassák a szájat, és valós időben mutatják meg, hogy elmaradtunk-e valahol a tisztításban. Az új eszközök hang-botokkal is fel vannak szerelve – amelyek vezetnek minket, ahogy végighaladunk a szájüregen –, hogy tudjuk, megfelelő-e az erősség és a technikánk, de előre beállított időzítőkkel is rendelkeznek, amelyek gondoskodnak a fogorvosok által ajánlott 2 perces tisztításról. A technológia képes személyre szabni a tisztítási programot, miután elemezte a használója száját, válaszolva a szükségleteire, ezáltal a tisztítást még alaposabbá és személyre szabottabbá teszi.