„Békét Vietnámnak!” – Miskolci kohászati emlék a múltból

Legalább ötven éve született a miskolci kohászat egyik épületének falán olvasható felirat, amely a mai napig is hirdeti: „Békét Vietnámnak!”. A felirat pontos születési éve nem ismert, de valószínűleg a 1975-ös év előtt került a téglákra.

Szunyogh László miskolci főépítész Facebook-oldalán osztott meg képeket a feliratról, amelyeket néhány nappal ezelőtt készített. A szlogen története azonban jóval régebbre nyúlik vissza. A Magyar Nemzet már 1949 márciusában említette a „Békét Vietnámnak!” követelést, amelyet a Francia Nőszövetség is beleírt egy petícióba. A Világosság 1949 áprilisában számolt be a párizsi béketkongresszusról, ahol a „Békét Vietnámnak!” feliratok is megjelentek.

A vietnami háborút, amely 1955 és 1975 között zajlott, a francia érintettség is jellemzi, hiszen 1946 és 1954 között Franciaország vívta az első indokínai háborút, amelynek célja a gyarmat, Indokína visszaszerzése volt. A Ho Si Minh vezette függetlenségi mozgalom győzelmével végül a régió négy részre szakadt, és több új, független állam jött létre.

A francia gyarmati múlt azonban nem csak Délkelet-Ázsiában hagyott nyomot. Új-Kaledóniában, amely 1853 óta tartozik Franciaországhoz, a kanak őslakosok már 1878-ban megpróbáltak függetlenedni, de a felkelésüket leverte a gyarmati hatalom. A szigetcsoporton a függetlenségi törekvések az 1980-as években érték el a csúcspontjukat, amikor polgárháborús helyzet alakult ki.

A jelenlegi konfliktusban Új-Kaledóniában már halálos áldozatok is vannak, és a helyzet súlyossága miatt a francia hadsereg is beavatkozott. A függetlenségi törekvések ellenére a francia törvényhozás egy jogszabály-módosítást indítványozott, amely lehetővé tenné, hogy a szigetcsoporton már tíz éve élő lakosok is szavazhassanak, ami tovább gyengítheti a kanak függetlenségpártiak pozícióit.

Az új-kaledóniai helyzetben Azerbajdzsán is szerepet kapott, mivel a kanak függetlenségpártiak között egyre népszerűbb az azeri zászló. Azerbajdzsán tagadja, hogy köze lenne az eseményekhez, de a Baku Initiative Group (BIG) létrejöttével és a kanakokkal való szolidaritás kifejezésével egyértelművé vált, hogy támogatják a francia gyarmati elnyomással szembeni küzdelmet.

: „Békét Vietnámnak!” – ma is ez olvasható a miskolci kohászat egyik épületének falán : Évszázados erőszakspirál nehezíti a franciák életét Új-Kaledóniában, de most az oroszok és a kínaiak mellett az azeriek is beszálltak