Halálosan mérgező halfaj példányai bukkantak fel az Adriai-tengerben

A horvátországi Isztriai-félszigeten, a Medulin-öbölben található Ceja sziget közelében több gömbhalfélék családjába tartozó ezüst csikóhal (Lagocephalus sceleratus) példánya is felbukkant, ami aggodalomra ad okot a helyi halászok és a biológiai sokféleség szempontjából.

A Travelo beszámolója szerint egy szlovén halász 19 méteres mélységben fogta ki az egyik ezüst csikóhalat, amelyet ezután a rovinji Tengerkutatási Központba szállítottak. Az Aquarium Pula Facebook-oldalán közzétett információk alapján ez a halfaj rendkívül erős, tetrodotoxin nevű mérget termel, amelynek fogyasztása súlyos egészségügyi problémákat és akár halált is okozhat. A mérgező anyag főként az ivarmirigyekben és a májban található meg, de a bőrben is jelen van, és már 1-2 mg is halálos lehet.

Az ezüst csikóhal egy invazív faj, amely eredetileg az Indiai- és a Csendes-óceán trópusi területeiről származik, és a Vörös-tengeren, a Szuezi-csatornán keresztül érkezik a Földközi-tengerbe. Ahol megjelennek, ott a ragadozó természetük és természetes ellenségeik hiánya miatt negatívan befolyásolják a helyi biológiai sokféleséget, és a halászok eszközeit is tönkretehetik, miközben zsákmány után kutatnak.