Másodikos diák támadt osztálytársára és tanárára Székesfehérváron

Egy másodikos gyerek ollóval és ceruzával akarta nyakon szúrni az osztálytársait a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Általános Iskola egyik tagiskolájában, majd az óraadó tanárra is rátámadt. Az eset még május 17-én történt.

A támadás a Farkasvermi úti tagiskolában esett meg, ahol a diák több embert is megfenyegetett, mielőtt a helyszínről eltávolították volna. A megtámadott gyerekek arról számoltak be a szüleiknek, hogy a támadó kisfiú halállistát készített, és a tanárnőjükre is rátámadt az énekóra alatt. Egy olvasónk és a Telex információi szerint a gyerek korábban is elkövetett már hasonló súlyos cselekményeket, amelyek miatt a tankerületi központ is kapott már bejelentést.

A Székesfehérvári Tankerületi Központot megkeresve megerősítették, hogy tudomásuk van az esetről, és hogy feljelentés is történt. Török Szabolcs, a tankerületi igazgató elmondta, hogy az iskola együttműködik a hatóságokkal, de további részleteket nem közölt. A Telex megkeresésére a Tankerületi Központ azt írta, hogy „az esetről természetesen a fenntartó is tudomást szerzett. Az ügyben feljelentés történt, az érintett iskola a hatóságok rendelkezésére áll”.

A székesfehérvári rendőrség egyelőre nem válaszolt sem a Telex, sem a hvg.hu megkeresésére. Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat is megkeresésre került, hogy tájékoztatást adjanak az esettel kapcsolatosan indult-e eljárás, és ha igen, milyen jogcímen. A cikk megjelenéséig azonban nem érkezett válasz a kérdésekre. A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányságtól azonban azt a választ kaptuk, hogy a Székesfehérvári Rendőrkapitányság súlyos testi sértés kísérlete miatt indított büntetőeljárást.

Hasonló esetek

Az elmúlt időszakban több súlyos iskolai támadás is történt Magyarországon. A Kemecsei Általános Iskolában négy 10 és 12 év közötti kislány szünetben támadt rá hátulról egy tíz éves kisfiúra, akin az incidenst követően életmentő műtétet kellett végrehajtani. Azt megelőzően pedig Győr-Moson-Sopronban történt incidens. Akkor egy tizenkét éves lány hátulról szívtájékon szúrta osztálytársát. A megszúrt kislányt mentőhelikopterrel szállították kórházba, a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően sikerült megmenteni az életét. Az elkövető lány a nyomozási bíró előtt érdemi vallomást tett az üggyel kapcsolatban, így előre kitervelten, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével gyanúsították meg, és egy budapesti javítóintézetbe szállították. Letartóztatását 30 napra elrendelték.

A szülők aggódása és a gyermek jövője

Az érintett gyerekek szülei szerint a támadás nagyon megviselte a gyerekeket, többen közülük félelemben élnek azóta. Az egyik megtámadott kisfiú édesapja, Bankó Róbert elmondta, hogy fia még mindig retteg a történtektől, és szakértőhöz kell vinnie, mert álmodja, hogy ollóval kergeti a kisfiú. Az egyik érintett kislány apja, Kincses Balázs szerint a problémás kisfiú már régóta inzultálja a lányát, és többször is jelezték az aggályaikat az iskola vezetése felé.

A szülők azt is sérelmezték, hogy csak egy Facebook bejegyzésből értesültek az esetről, és az iskolában próbálják eltussolni az ügyet. Az egyik szülő kijelentette, hogy addig nem fognak bemenni a gyermekeik az iskolába, amíg írásban nem garantálják a testi épségüket.

Az iskola igazgatója és a Székesfehérvári Tankerület igazgatója nem kívántak nyilatkozni az esetleges előzményekről a nyomozás érdekében. Azonban a tanárnő a pénteki történések miatt az Oktatási Hivatal segítségét kérte, és kiderült, hogy a problémás fiú idén már nem fog suliba menni, és ha a következő tanévben nem veszik át egy másik intézménybe, akkor a gyámja kérvényezni fogja, hogy egyéni tanrend szerint végezhesse a tanulmányait.