Margó Irodalmi Fesztivál: Könyvek és kultúra a tavaszi eseményen

Csütörtök délután veszi kezdetét a háromnapos Margó Irodalmi Fesztivál, mely számos ingyenes programmal, könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, pódiumbeszélgetésekkel és koncertekkel várja az irodalom szerelmeseit.

A Margó Irodalmi Fesztivál tavaszi rendezvénye május 23−25. között kerül megrendezésre a margitszigeti Kristály Színtéren. A látogatók több mint ötven program közül válogathatnak négy különböző színpadon, ahol délutánonként friss megjelenésű könyvek bemutatói, élő podcastfelvételek, kvízjátékok és kerekasztal-beszélgetések zajlanak, esténként pedig zenés irodalmi műsorok, koncertek és filmvetítések szórakoztatják a közönséget.

Az irodalmi eseményen számos neves szerzővel találkozhatnak az érdeklődők, többek között Erdős Virággal, Cserna-Szabó Andrással, Háy Jánossal, Jakupcsek Gabriellával, Kemény Lilivel, Krusovszky Dénessel, Morcsányi Elzával, Puzsér Róberttel, Szentesi Évával és Tóth Júlia Évával. A beszélgetések mellett Fekete Ernő, Gáspár Sándor, Máté Gábor és Borbély Alexandra felolvasásokat is tartanak.

A fesztivál zenei kínálatában a Tudósok koncertje, Balla Gergely és Vecsei H. Miklós József Attila-estje, valamint a pion x krizsó formáció népi líra című új lemezének bemutatója szerepel. A rendezvény ingyenes, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik, a részletes program pedig a fesztivál weboldalán érhető el.

A nyitónapon Tóth-Zsiga Borbála a mágikus realizmust képviselő Macskakaparást című második regényét mutatja be, melyben egy kapcsolatfüggő nő, egy pszichiáter és egy különleges macska története bontakozik ki. Mártonffy András is második kötetével, az 11 éjszaka című művel érkezik, amely a személyes nehézségek és a 20. század kollektív traumái mellett Csáth Géza tragikus sorsát is felidézi.

Pénteken Bíró Zsombor Aurél a fiatalok útkereséseiről és az átformálódó férfiszerepekről beszélget Visszatérő álmom, hogy apám vállán ébredek című új kötetének kapcsán, míg Simon Bettina, Borsik Miklós és Kerber Balázs verseikkel párbeszédet fűznek egymáshoz.

Szombaton a pszichológia és gyereknevelés témái kerülnek előtérbe: Vida Ágnes a Gyerekek és kütyük című könyvében a digitális bennszülött gyermekek szülői határkijelölésének kihívásait tárgyalja, Gyurkó Szilvia pedig Minden gyerek kicsi kincs című, hamarosan megjelenő mesekönyvével az egészséges testkép kialakítását erősítő mondókákat és verseket mutat be.