Katasztrofális állapotban van a magyarországi lakásállomány

Az MNB folyamatosan támogatja a zöld hitelezést, de a kezdeményezést eddig főleg csak a vállalati hiteleknél hozott eredményt, az ilyen lakásfelújítási hitelből kevés fogy, pedig a magyarországi családi házakra ráférne az energetikai korszerűsítés.

Szélsőséges időjárás és energiafüggőség jellemzi a világot. Holczinger Norbert, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője szerint „Tavaly 1,48 Celsius fokkal léptük át az iparosodás előtti globális átlaghőmérséklet szintjét, ezzel a feljegyzések kezdete óta a történelem legmelegebb évét éltük át”. A 2023-as év hazánkban is rekordernek számított a hőmérséklet szempontjából, csúcsmennyiségű csapadékkal és viharokkal tarkítva.

Az MNB Banki Karbonkockázati Indexe szerint a hitelkitettségek 16,26 százaléka tekinthető kockázatosnak, ami eddigi legmagasabb érték. Az energiatermelést és az agráriumot finanszírozó hitelek számítanak a leginkább sérülékenynek.

Az MNB felmérése szerint a zöld hitelek kevésbé rizikósak a bankok és a kölcsönfelvevők számára. Holczinger Norbert elmondása alapján azok, akik felújított lakásban élnek, kevesebb rezsit fizetnek, több pénzük marad a hitelek törlesztésére. Ennek ellenére a felújítási hitel gyakorlatilag nincsen. A lakóingatlanok kétharmada gyenge energiatakarékosságú, és mintegy 2 millió olyan családi ház van, amelyik GG vagy annál is rosszabb besorolású. Továbbá, egymillió fölötti az olyan családi házak száma, amelyek HH besorolásúak lehetnek, és 666 ezer II kategóriájú van. Az energetikai tanúsítványok alapján az energiahatékony ingatlanok aránya 20 százalék, de a valóságban a teljes ingatlan-állományban mindössze 3 százalék ezek aránya.

A felújítások népszerűsítése és ösztönzése elengedhetetlen. Az MNB Zöld Otthon Programjának újraindítása az infláció alakulásától függ. Jelenleg az MNB tőkekövetelmény-kedvezménnyel támogatja a zöld hitelezést, és a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleken belül zöld kedvezményeket adására ösztönzi a bankokat. A kormány által hirdetett kedvezményes energetikai felújítási program keretösszege 108 milliárd forint, amiből legfeljebb 20 ezer családi házat lehet majd korszerűsíteni. Az otthonfelújítási támogatásra 1991 előtt épült családi házak tulajdonosai pályázhatnak majd.

A zöld vállalati finanszírozás egyre jelentősebb. Az MNB a Zöld vállalati tőkekövetelmény-kedvezmény program meghosszabbításáról döntött, így év végén már 880 milliárd forint bruttó kitettség után érvényesítették ezt a kedvezményt. A zöld kedvezmény alapjául szolgáló vállalati hitelek túlnyomórészt a megújuló energiatermeléshez kapcsolódnak. A hazai villamosenergia-termelésen belül a napelemekkel előállított áram részaránya tavaly 13,2 százalékról 18,4 százalékra nőtt. Az elektromobilitási hitelezés is jelentősen bővült, egy év alatt duplázódva elérte a 24 milliárd forintot. A zöld vállalati kötvények kibocsátása is töretlen, a tavaly kibocsátott kötvények 86 százaléka kapcsolódott zöld célokhoz. A zöld jelzáloglevelek aránya 11,3 százalékra emelkedett, és tavaly 5 sikeres zöldkötvény-kibocsátás is történt.