A Horizont: Egy amerikai eposz és Kevin Costner nagy álma

A Horizont: Egy amerikai eposz Kevin Costner több mint harminc éves álmának megvalósulása, egy olyan western, amely a műfaj minden történettípusát magába sűríti. A film a vadnyugati határvidék mítoszát, ezt a szépséges és pusztító, hamis ígéretet kelti életre. Costner, az író-rendező-főszereplő, állítólag még az egyik házát is zálogba adta a projektért, amely négy részesre tervezett, de epizódonként is háromórás, tévésorozat küllemű szuperwestern lett.

Kevin Costner karrierje során már bizonyított a western műfajában, hiszen a Farkasokkal táncoló című filmjével hét Oscar-díjat nyert. A Horizont projektjén a nyolcvanas években kezdett el dolgozni, de a Disney nem finanszírozta, így a projekt évtizedekig váratott magára. A Yellowstone című westernsorozat sikere után azonban Costner végre megvalósíthatta régóta dédelgetett álmát.

A Horizont költségvetésébe először nemzetközi befektetők szálltak be, és Costner saját magánvagyonából is jelentős összeget, becslések szerint körülbelül húszmillió dollárt áldozott a filmre. A projekt ambiciózus: négy részt tervez, melyből kettőt már befejezett. A cannes-i filmfesztiválon Costner arra kérte az újságírókat, hogy segítsenek további finanszírozást találni a projekt folytatásához.

A Horizont több szálon futó története a polgárháborús időkben kezdődik, és a western műfajának számos eleme jelenik meg benne. A film nemcsak az akciódús jelenetekre koncentrál, hanem a mindennapi élet apró részleteire is, mint például egy szekérkaravánnal utazó nő fürdőzése. A szereplők között nincsen egyértelmű főhős, minden szálon megvannak a maguk főszereplői, és a történetben híresebb színészek is feltűnnek, mint Sam Worthington, Sienna Miller és Luke Wilson.

Costner a Farkasokkal táncoló idején azért kapott elismerést, mert az amerikai őslakosokat is ábrázolta a filmjében, és a Horizont első részében is ígéretet tett arra, hogy a negyedik részben az indiánoké lesz a főszerep. A Horizont első része a cannes-i filmfesztiválon debütált, és Magyarországon június 27-től lesz látható a mozikban.