Karsai Dániel megrázó vallomása életéről és a köztársasági elnök látogatása

Az eutanáziáért küzdő alkotmányjogász, Karsai Dániel, megosztotta a nyilvánossággal a legfájdalmasabb pillanatait is egy interjúban, és nemrégiben a köztársasági elnök is meglátogatta otthonában.

Karsai Dániel, aki az ALS-szindrómával küzd, otthonában, egy speciális ágyban fekszik, ahol már csak a fejét képes mozgatni. A betegség előrehaladása miatt csontsoványra fogyott, és segítségre szorul még az egyszerű oldalraforduláshoz is. Április óta már csak gyomorszondán keresztül táplálkozik, mivel a nyelés is komoly nehézséget okoz számára.

A Kiskegyednek adott interjú során Dániel beszédét is csak nagy erőfeszítéssel tudta artikulálni. A szavakat lassan, nehezen, de érthetően formálta.

A közelmúltban Sulyok Tamás köztársasági elnök személyesen látogatta meg Karsai Dánielt otthonában szerdán délelőtt. Az alkotmányjogász ápolója, Márkovics Ákos megerősítette, hogy a több mint félórás beszélgetés meghitt és jó hangulatú volt. Az államfő arról biztosította Karsai Dánielt, hogy emberileg mellette áll, és a kegyelmi jogkörről szóló kérvényét is mérlegelni fogja, amelyre a közeljövőben írásos választ ad.

Dani nagyon örült a találkozásnak, megtisztelőnek tartotta, hogy az államfő otthonában látogatta meg, aki ráadásul egy régi ismerőse üdvözletét is átadta – tette hozzá Márkovics Ákos.

Az életvégi döntés jogáért küzdő alkotmányjogász nemrég kegyelmi kérvénnyel fordult Sulyok Tamáshoz, azt kérte az államfőtől, tegyen nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában, hogy ne legyenek elviselhetetlen mértékű fizikai és mentális szenvedésnek kitéve. Karsai levelében azt is javasolta, hogy állítson fel egy bizottságot, amely a kegyelmezési ügyekben segítené az ügyek elbírálását, hogy az elnöki kegyelmet véletlenül se lehessen visszaélésszerűen alkalmazni.

Karsai Dániel határán van a kommunikációs képességei elvesztésének, ezért a nyilvános szerepléseit kezelő segítője azt kérte, hogy kizárólag eldöntendő, tehát igennel vagy nemmel megválaszolható kérdésekkel készüljünk, amikor meglátogattuk.

Az ALS-szindrómában szenvedő alkotmányjogász tavaly szeptemberben állt a nyilvánosság elé, hogy a teljes bénuláshoz, majd lassú halálhoz vezető betegség hatásainak bemutatásával elérje, hogy Magyarországon legalizálják az aktív eutanáziát. Így a gyógyíthatatlan emberek dönthetnének úgy, hogy a haláluk meggyorsítását kérik. Karsai az életvégi döntés ügyében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósághoz fordult, de egyelőre nem született döntés az ügyében. A magyar kormány ellenkérelmet nyújtott be a strasbourgi bírósághoz, és a Momentum népszavazást is kezdeményezett az alkotmányjogásszal a Nemzeti Választási Bizottságnál. Karsai nyilvános vitára hívta Fabiny Tamás evangélikus és Balog Zoltán református püspököt, valamint Kósa Lajost is.

Karsai Dániel állapota az utóbbi időben rohamosan romlani kezdett. Április végén a Népszavának azt mondta, annyira még nincs rossz állapotban, hogy most élne az aktív eutanázia lehetőségével, ha ez engedélyezett lenne. Szerinte még nem jött el az a pont, amikor az élete puszta létezéssé degradálódott volna, és még mindig hisz abban, hogy megéli, dönthessen a haláláról. Testvére, Karsai Péter májusban ismertette a legfrissebb fejleményeket, megerősítve: Karsai Dániel mindenképpen el szeretné kerülni, hogy lélegeztetőgépre kerüljön.