A Jobbik szigorítaná a rabszolgatartás büntetését

A Jobbik szerint szigorúbb büntetések kellenek az emberkereskedelem és kényszermunka eseteiben, mivel a társadalomban mindig akadnak olyanok, akik a szerencsétlen sorsú áldozatokat kihasználják.

Egy nyírségi férfi esete kapcsán került ismét reflektorfénybe a rabszolgatartás kérdése, aki hajléktalanokat kényszerített rabszolgaként munkára, és szökési kísérleteiket keményen megtorolta. Az ügyészség kedden emberkereskedelem és kényszermunka minősített esete miatt végrehajtandó fegyházbüntetést indítványozott. A Jobbik politikusa, Ander Balázs törvényjavaslatot nyújtott be, amely az ilyen bűncselekmények büntetési tételének emelését célozza. A javaslat indoklásában a politikus sokkoló tényként említi, hogy a baptista misszió óvatos becslései szerint mintegy 36 ezer magyart tartanak rabszolgaságban az országban.

A probléma országszerte jelen van, de különösen az Alföld délkeleti része érintett. Szarvas városában például a lakosság 1 százalékát, körülbelül 150 főt tartanak fogva ilyen körülmények között. Ander Balázs szerint a döntéshozóknak kell lépniük az emberkereskedelem és a kényszermunka ellen, mivel mindig lesznek olyan "bűnözőklánok" és "szociopata családok", akik áldozatokat keresnek. Említést tett egy nő esetéről is, akinek holttestét aszódi gyerekek találták meg, és feltételezések szerint rabszolgatartói ölhették meg. A politikus szerint a szociális szféra megerősítése mellett szükség van a határozott fellépésre is az ilyen esetek számának csökkentése érdekében.

A rendőrségi konferencián elhangzottak szerint az áldozatok pontos száma nem ismert, egy becslés szerint Magyarországon akár 63 ezer ember is lehet, aki az emberkereskedelem áldozata lehet, míg a hivatalos statisztikák ennél kevesebbet mutatnak. Ennek ellenére a sikeres felderítések száma növekszik.