A vérnyomás csökkentése gyógyszer nélkül: izometrikus gyakorlatokkal

A The Conversation cikkében szakértők osztották meg, hogy a vérnyomás csökkenthető gyógyszeres beavatkozás nélkül is, izometrikus gyakorlatok segítségével. Egy friss tanulmány szerint a statikus testhelyzet hosszú ideig történő fenntartását igénylő gyakorlatok különösen hatékonyak ebben.

Az ülő faltámasz és a plank gyakorlatok a leginkább ajánlottak, mivel ezek az izometrikus edzésformák segíthetnek a magas vérnyomás csökkentésében. A kutatások kimutatták, hogy heti három alkalommal végzett izometrikus gyakorlatok olyan mértékben képesek csökkenteni a vérnyomást, mint a speciálisan erre kifejlesztett gyógyszerek.

Ezen gyakorlatok nemcsak a vérnyomásra gyakorolnak kedvező hatást, hanem az érrendszer egészségét és az autonóm idegrendszer teljesítményét is javítják. Ennek magyarázata, hogy a hosszan tartott testhelyzet során az összenyomódó erek a gyakorlat befejezése után kitágulnak, ami fokozza a véráramlást.

Az izometrikus edzések további előnye, hogy az ízületek egészségét is óvják, mivel olyan izomcsoportokat erősítenek, amelyek stabilizálják azokat. Emellett az izmok erejének növelése is előnyös mind a mindennapi életben, mind a sport területén.